2 Ekim 2024 Çarşamba

Van ve İzmir'de Adalet Nöbetleri sürüyor

Hasta tutsak ailelerinin Adalet Nöbeti sürerken, İzmir'de aileleri ziyaret eden TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, ATK'nın siyasi raporlar hazırladığına ve hapishanelerde sağlık hakkı gasplarının yoğunlaştığına dikkat çekti.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması ve hapishanelerdeki hak gasplarının sona ermesi talebiyle tutsak ailelerinin Adalet Nöbetleri, Van ve İzmir'de devam etti.

VAN
Hasta ve infazı yakılan tutsak ailelerinin Van Barosu'nda başlattığı Adalet Nöbeti 103'üncü gününde devam etti. Aileleri bugün, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve ARSİSA üyeleri ziyaret etti.

Ziyarette konuşan HDP Çaldıran İlçe Eşbaşkanı Adil Salazer, Adalet Nöbeti'nin önemine vurgu yaparak, "Binlerce Kürt genci cezaevindedir ve onların çığlıklarını duymalıyız. Eğer, buna karşı tepkimizi dile getirmezsek daha binlercesi tutuklanacaktır" dedi.

Barış Anneleri Meclisi adına konuşan Müzeyyen Bütün de, tutsaklar için adalet talebiyle nöbette olduklarını söyledi. İktidara ailelerin sesini duyma çağrısı yapan Bütün, "Sorumluluklarını ve görevlerini yerine getirsinler. Cezaevleri hasta tutuklular ile doludur, tedavileri yapılmıyor. Onlar için adalet istiyoruz. Onurlu bir yaşam istiyoruz. Bu sesimizi duysunlar artık" diye konuştu. 

Van Hapishanesi'nde tutsak edilen Mert Ekinci'nin annesi Şefika Ekinci ise hapishanelerde yürütülen baskı politikalarına tepki göstererek, "Cezaevlerinde zulüm var. Cezaevlerindekilerin hakları verilmiyor. Anneler olarak yüreğimiz yaralıdır. Adalet istiyoruz. Bu zulmün kaldırılmasını istiyoruz. Bizler, bir damla kanımız kalana kadar mücadelemizi de sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

İZMİR
Hasta ve infazı yakılan tutsak ailelerinin İzmir Barosu'nda başlattığı Adalet Nöbeti 33'üncü gününe girdi. Aileler nöbetin devam ettiği salonda "Hasta tutsaklara özgürlük" ve "Tecrit insanlık suçudur" dövizleri açarken, eylemi Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir Temsilciliği ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Aliağa İlçe Örgütü ziyaret etti.

Ziyarette söz alan TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, tutsakların yaşadığı birçok sağlık sorununa dikkat çekerek, devletin tutsakların sağlık ve tedavi hakkını gasp ettiğini söyledi. Üsterci, bazı tutsakların işkenceye maruz kalmasa bile hapishane koşullarında sağlık durumunun ağırlaştığına işaret ederek, devletin tutsakların sağlığına kavuşması için hiçbir adım atmadığını vurguladı.

Adli Tıp Kurumu'nun bilimsellikten uzak raporlar verdiğini ifade eden Üsterci, hasta tutsakların bütün uğraşlara rağmen serbest bırakılmadığını belirtti. Üsterci, durumu kritik olan ve tahliye edilen hasta tutsakların ise çok kısa süreler sonra yaşamını kaybettiğine dikkat çekerek, durumu "absürt ve kabul edilemez" olarak niteledi.

Adalet Nöbeti'nin yanında olduğunu söyleyen Üsterci, "Bıçak kemiğe dayanmış durumda. Siz anneler bu duruma dikkat çekmek ve bu sorunu görmezlikten gelenlere karşı bir çığlık oldunuz" ifadelerini kullandı.
 
TİHV üyesi Dr. Habibe Güneş ise, hapishanelerde kronik hastalıkların yanı sıra basit hastalıkların da tedavi edilmeyerek ağırlaştırıldığına işaret etti. Bağımsız TTB heyetlerinin hapishanelere girmesi için yıllardır çabaladıklarını aktaran Güneş, ısrarla reddedildiklerini ve hasta tutsakların durumuna ilişkin çok kısıtlı bilgi alabildiklerini belirtti.

Aliağa HDP İlçe Eşbaşkanı Gül Ekici ise, "Yaşadığımız bu süreç ve Kürt halkına uygulanan zulüm hiç bitmiyor. Tecrit uygulamaları içeride daha fazla arttı. Biz sizlere söz veriyoruz; bu mücadelenin içindeyiz ve sonuna kadar tutukluların özgürlüğü için hep birlikte mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.