2 Ekim 2024 Çarşamba

Van F Tipi'ndeki siyasi tutsaklar açlık grevine başladı

Van F Tipi Hapishanesi'nde kalan siyasi tutsaklar açlık grevine başladı. Açlık grevini Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Sarıkaç, Adalet Bakanı Gül'e, açlık grevinden haberdar olup olmadığını sordu.

Van F Tipi Hapishanesi'nde kalmakta olan siyasi tutsaklar, 14 Eylül'de dönüşümlü açlık grevine başladıkları öğrenildi. 

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre açlık grevi eylemi  6-7 kişilik gruplar halinde 10'ar günlük sürelerle dönüşümlü olarak sürecek. Açlık grevine başlayan tutsakların talepleri ise şunlar:

-Hapishanede diğer tutuklulardan izole edilen siyasi mahpuslara yönelik hak ihlalleri ve tecride son verilmesi, 
-Koğuşların avlularının üzerindeki tel örgülerin kaldırılması, 
-Açık ve kapalı görüşlerde keyfi üst aramalarının kaldırılması, 
-OHAL döneminde toplatılan radyoların geri verilmesi, 
-Ağırlaştırılmış müebbet alan mahpusların havalandırma sürelerinin arttırılması (1 saat uygulanıyor)
-Siyasi mahpusların diğer suçlar ile aynı koridorlara koyulmasından vazgeçilip iki bloğa toplanması ve oda değişimlerinin keyfi olarak engellenmesi tutumuna son verilmesi.

Açlık grevine başlayan tutukluların bu taleplerinin tümü karşılanıncaya kadar eylemlerini sürdürecekleri öğrenildi.

HDP'DEN ÖNERGE
HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması için soru önergesi vererek Van F Tipi Hapishanesi'ndeki açlık grevini Meclis gündemine taşıdı.

Sarısaç verdiği önerge gerekçesinde tutsakların taleplerini sıralayarak, "Cezaevlerinde hak ihlallerinin yaşandığı, fiziksel ve psikolojik baskıların arttığı sıklıkla gündeme gelmektedir. Muhtelif cezaevlerinde siyasi tutuklu/hükümlülere yönelik kötü muamele, işkence, keyfi kısıtlamalar vb. uygulamaların sıklıkla yaşandığı mahpus beyanlarına da sıklıkla yansımaktadır. Koronavirüs bahane edilerek mahpusların sosyal haklarının kısıtlanması ve aile görüşlerinin engellenmesinin yanında OHAL uygulamalarını aşan hak gaspının yaşandığı kamuoyuna yansımaktadır. Dolayısıyla insanlık onurunu inciten uygulamalara son verilerek açlık grevindeki mahpusların taleplerine kulak verilmesi ülkeyi yöneten icra makamının görevidir" dedi.

"Açlık grevinden haberdar mısınız" diye soran HDP Milletvekili Murat Sarısaç, Adalet Bakanı Gül'ün yanıtlaması için şu soruları yöneltti:

- Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde siyasi mahpusların sosyal haklarının kısıtlanması ve keyfi uygulamalara karşı başlattığı açlık grevinden haberdar mısınız?
- Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde açlık grevine başlayan mahpusların belirttiği uygulamalar ve kısıtlamalar doğru mudur? Söz konusu sosyal hakların kısıtlanması ve keyfi uygulamalardan Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?
- Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde açlık grevine başlayan mahpusların talepleri konusunda adım atacak mısınız?
- Van'da bulunan cezaevlerinde sosyal hakların ve aile görüşlerinin Koronavirüs bahane edilerek engellendiği ve kısıtlandığı doğru mudur? 
- Van'da bulunan cezaevlerinde Koronavirüs sürecinde artan hak ihlalleri, keyfi ve kötü muamele hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?
- Van'da bulunan cezaevlerinde hak ihlallerine, kötü muameleye ve sosyal hakların kısıtlanmasına karşı Bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir?"