'Uzungöl rant değil koruma alanıdır'
HES projesiyle Uzungöl'ün katledileceğini kaydeden bölge sakinleri, söz konusu projeden derhal vazgeçilmesini istedi.
Trabzon'un Çaykara ilçesinde Uzungöl'ün de bulunduğu Solaklı Vadisinde Hidroelektrik Santrali (HES) açılmak isteniyor. Uzungöl HES projesi ile doğal sit alanları yıkılacak, zarar görecek, derenin yüzde 90'ı kanallara ve tünellere alınacak. Tünel açımları ve patlatmalarla kaynak suların akifer yapısı bozulacak, habitat kaybına, dere yatağında değişimlere ve yamaçlarda heyelanların yaşanmasına neden olacak.
'DERENİN KURUDUĞUNU NASIL AÇIKLAYACAKSINIZ'
Uzungöl Turizmciler Derneği ve Çaykaralılar, Uzungöl'de basın açıklaması yaptı. "Dereler halkındır satılamaz", "HES varsa sıkıntı var", "Alan kim satan kim" ve "Uzungöl rant alanı değil koruma alanıdır" dövizleri taşınan açıklamaya yüzlerce kişi katıldı. Açıklama yapan Mehmet Keleş, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliğine göre ruhsatlar 7 yıl geçerli olduğunu hatırlattı, HES için verilen ruhsatın üzerinden 12 yıl geçtiğini kaydetti. Bununla ilgili mahkemeye başvurduklarını aktaran Keleş, "Kırk yıldan beri çıkarılamayan imar planları yüzünden ideal yapılaşmasını sağlayamayan Uzungöl insanına, bu projeyi resmiyete döktüğünüzü nasıl açıklayacaksınız? Uzungöl'de pencere ölçülerine, çatı yüksekliklerine, ormandan kuru ağaç toplamaya karışan koruma anlayışına soruyoruz. Gölden 600 metre mesafede, sit alanının içindeki bu projeye nasıl izin verdiğinizi açıklayabilecek misiniz? Bu proje ile insanların seyrede seyrede Uzungöl'e çıktığı Solaklı deresi 10 km boyunca yok olacakken, bu manzaraya alışmış insanlara derenin kuruduğunu nasıl açıklayacaksınız" dedi.
Oluşacak doğa katliamına karşı söz konusu projeden derhal vazgeçilmesini isteyen Keleş, Uzungöl için harekete geçmeye çağırdı.