21 Eylül 2024 Cumartesi

'Üste'ye ormanlık alanda işkence yapan kar maskeli kişiler kimdi?'

HDP İzmir milletvekili Serpil Kemalbay, İzmir'de ormanlık bir alanda kar maskeli polisler tarafından sorgulanan ve işkenceye maruz kalan Yiğit Üste'nin durumunu İçişleri Bakanı'nın gündemine taşıdı. Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Yiğit Üste adlı 18 yaşındaki gencin İzmir Torbalı'da gözaltına alınıp ormanlık alanda işkenceye maruz kalması üzerine bir soru önergesi verdi.
 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, Yiğit Üste'nin ailesinin yaptığı başvuruya dikkat çekildi.
 
Önergede Üste'nin maruz kaldığı işkenceye ilişkin şu ifadeler yer aldı:
 
"Ailenin başvurusunda Yiğit’in Üste’nin ters kelepçe takılarak gözaltına alındıktan sonra emniyete götürülmeyip kar maskeli 4 kişiye teslim edildiği ve bu 4 kişi tarafından ormanlık bir alana götürülerek 6 saat boyunca insanlık dışı fiziki ve sözel işkencelere maruz kaldığını İHD’ye bildirmiştir. Bu süre içerisinde Yiğit Üste’ye işkence edilerek ajanlık dayatıldığı, dahası emniyete getirildiğinde işkence izlerine rağmen darpla ilgili doktor raporu verilmediği belirtilmiştir. Fakat Avukatı Yiğit Üste ile görüşünde kafasında şişlik ve ellerinde ciddi yaraların olduğunu bildirmiştir."
 
Üste'nin 5 Ekim'de evine yapılan polis baskınında da babası Harbi Üste'nin işkenceye maruz kaldığına dikkat çeken Kemalbay, "Yiğit Üste evde olmadığı için gözaltı yapılamamış, geçen bir hafta süre içinde de babası sürekli takip edilerek tehdit edilmiş, baba Harbi Üste’ye emniyet görevlisi polisler tarafından silah gösterilmiş, silah emniyetinin açılıp kapatılarak 'Yiğit’in hakkı budur' diyerek ölümle tehdit edilmiştir" diye belirtti.
 
Üste'ye ormanlık alanda işkence yapan kar maskeli 4 kişinin kim olduğunu ve haklarında herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını soran Kemalbay, işkence izlerinin neden kayıt altına alınmadığını da sordu.
 
Gözaltı merkezlerindeki işkence iddialarını araştırma ve önlemeye yönelik bakanlığın herhangi bir çalışması olup olmadığını öğrenmek isteyen Kemalbay, "İşkenceye karışan kamu görevlilerinin tespiti ve haklarında adli ve idari soruşturma açılması için İzmir Valiliği, İzmir Emniyet Müdürlüğü nezdinde sorumluların açığa çıkarılması konusunda bir girişiminiz var mıdır?" diye sordu.