21 Eylül 2024 Cumartesi

Üniversite Öğrencileri: Barışı gençlik inşa edecek

Üniversite Öğrencileri Ankara katliamının 3. yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı. Eylemde hayatını kaybedenler anılırken, tüm katliamların hesabının gençliğin soracağı vurgulandı.
Üniversite Öğrencileri, "Katillerden hesabı gençlik soracak" şiarıyla Ankara katliamında yaşamını yitirenleri Beyazıt'ta bulunan İstanbul Üniversitesi Anakapı önünde andı.
 
"10 Ekim'i unutma unutturma", "10 Ekim'in hesabı sorulacak", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarının atıldığı eylem hayatını kaybedenler için saygı duruşu ile başladı. Basın metnini öğrenciler adına Ezgi Ergin okudu.
 
Ankara katliamının bugün ülke tarihinin en büyük katliamlarından biri olduğunu vurgulayan Ergin, "103 arkadaşımızı,kardeşimizi, sıra arkadaşlarımızı kaybettik. Adları Güney'di, Elif'ti, Korkmaz'dı, Şebnem'di, Veysel'di... Üç yıldır süren dava süresince anlaşıldı ki güvenlik güçleri ve istihbarat birimleri katilleri tanıyordu, mahkeme delillerin üzerine gitmedi; hepsi üç maymunu oynadı! Çünkü bugün işçilerin, emekçilerin, gençlerin maruz kaldığı baskıların, OHAL'in hemen sonrasında başlayan ve hala OHAL yetkilerinin kullanıldığı tek adam rejiminin inşasına giden dönemeçte, Suruç katliamından, 10 Ekim'den geçilmiştir" dedi.
 
Gençliğin geleceğinin savaş ve katliam politikalarıyla zapturapt altına alınmak istendiğini söyleyen Ergin, baskı ve zulüm düzeni bu katliamdan güç aldığını belirtti.
 
Barıştan aakademisyenlerinin ihraç edildiğini hatırlatan Ergin, öğrencilerin demokratik ve özgür bir üniversite isteği, parasız, bilimsel, demokratik eğitim mücadelesi ezilmek istendiğini belirtti. İktidar gençliği savaş politikalarına yedeklemek istediğini dile getiren Ergin, "Buna izin vermeyeceğiz! Bilim, savaş sanayisi için değil halkın ihtiyaçları için üretilmelidir. Akademi kürsüleri emperyalist savaşların çığırtkanlığı değil barış ve demokrasinin savunuculuğunu yapmalıdır" şeklinde konuştu.
 
10 Ekim Ankara katliamında hayatını kaybedenleri asla unutmayacaklarını vurgulayan Ergin, "Parasız, bilimsel, demokratik, anadilde eğitim mücadelemiz güçlenmeli ki bizi geleceksizliğe mahkum edemesinler" ifadelerini kullandı.
 
Gençliğin birleşmekten başka kurtuluş yolu olmadığını kaydeden Ergin, sözlerini şu şekilde devam etti: "Bizler biliyoruz ki kurtuluş sadece hayatta kalmak değildir. Uğruna bedeller ödenen barışı bu topraklarda yaşanır kılmak, bunun için gerçekleştirilen katliamlardan hesap sormak, bir daha asla yaşanmamasının koşullarını hep birlikte yaratmaktır kurtuluş. Savaştan beslenenlerin, gerilimle varlıklarını sürdürenlerin oyunlarını bozmak, 103 arkadaşımıza olan borcumuzdur! Hesabını soracağız; 103 insanın katledilmesini fırsata çevirenlerden de, ülkeyi çetelerin cirit attığı bir coğrafya haline getirenlerden de eli kanlı çetelerden de hesap soracağız. Barış istemeye devam edeceğiz, ülkede ve bölgede halkların kardeşçe yaşayacağı bir düzen kurma mücadelesine devam edeceğiz. 10 Ekim'i, Suruç'u işçilere emekçilere, ezilen halklara dönük gerçekleştirilen katliamları unutmuyoruz, katilleri tanıyoruz, affetmeyeceğiz! Davaların takipçisi olmaya, emperyalist savaş ve sömürü politikalarının karşısında barış için, eşitlik için, özgürlük için, demokrasi için mücadeleye devam edeceğiz!"
 
Eylem Gündoğu Marşı okunarak sona erdi.