3 Ekim 2024 Perşembe

'Üniformalı şiddetin meşrulaştırılmasına izin vermeyeceğiz'

Kentte yaşanan sorunlara dair basın toplantısı düzenleyen HDP Van İl örgütü, üniformalı şiddetin, taciz, tecavüz ve çocuk istismarının meşrulaştırılmasına izin vermeyeceklerini, sokak sokak mücadele edeceklerini kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, kentin sorunlarına dair düzenlediği basın toplantısında gazetecilerle bir araya geldi. HDP Van İl Eşbaşkanları Handan Karakoyun ve Fikret Doğan'ın katıldığı toplantıda erkek şiddeti, madde bağımlılığı, ekonomik kriz gibi sorunlar gündeme geldi.

DOĞAN: KORUCULUK SİSTEMİ DAYATILIYOR
Fikret Doğan, madde kullanımına dikkat çekti. Bölgede artan bağımlılığın, özel savaş politikası olduğunu kaydeden Doğan, "Kent nüfusunun yarısından fazlasının 90'lı yıllarda göçe maruz kalan yurttaşlardan oluştuğunu görebiliriz. Topraklarından edilen Kürtler yüzyıllardır inkar, imha, yok etme politikalarıyla karşı karşıya.Gittikleri kentlerde madde bağımlılığına sürükleniyor. İlçe ve köylerde koruculuk sistemi dayatılıyor" dedi.

Doğan, HDP olarak kadın ve gençlik meclisi ile beraber maruz kalınan tüm baskılara rağmen kampanyalarla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Ekonomik krizin giderek derinleştiğini de belirten Fikret, "Van esnafına yaptığımız ziyaretlerde, esnafın da halkın da geçinemediğini tespit ettik" ifadelerini kullandı.

'HİÇBİR MÜLTECİ SERÜVEN İÇİN YOLLARA DÜŞMEZ'
Kentin en büyük sorunlardan birinin mülteci sorunu olduğunu dile getiren Doğan, "Sınırda Afganistan'daki savaştan dolayı kentimize sığınmaya gelirken yolda donarak yaşamını yitiren kadına hepimiz tanıklık ettik. Her yıl onlarca mülteci sınırda yaşamını yitirmektedir. Hiçbir mülteci serüven yaşamak adına ölümü pahasına yollara düşmez" şeklinde konuştu.

KARAKOYUN: ŞİDDET, İSTİSMAR ARTARAK SÜRÜYOR
Handan Karakoyun ise kentte son dönemde artan kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarlarına dikkat çekti. Karakoyun, "İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinin ardından kadın katliamları artarak devam etti. Kentimizde de kadına yönelik şiddet, kadın katliamları ve çocuk istismarı artarak sürüyor" dedi.

'ÜNİFORMALI ŞİDDETİN MEŞRULAŞTIRILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'
Bölgede "üniformalı şiddetin" devrede oluğuna vurgu yapan Karakoyun, cezasızlık politikalarıyla kadın ve çocuklara yönelik şiddet faillerinin korunduğunun altını çizdi. Tecavüz faili Musa Orhan'ı hatırlatan Handan, korucuların faili olduğu istismar vakalarına işaret etti. Karakoyun, bölgedeki üniformalı şiddete "Çocuklar, üniformalılar tarafından istismar edilmekte. Üniformalıların tehditlerinden dolayı köylerinden göç etmek ile yüz yüze bırakılıyorlar. Kadına ve çocuğa yönelik şiddeti, istismarları ve tecavüzleri meşrulaştırmanıza izin vermeyeceğiz" sözleriyle tepki gösterdi.

Handan, şiddete karşı HDP Kadın Meclisleri olarak 2022 yılında da sokak sokak, mahalle mahalle, köy köy çalışmalarını sürdüreceklerinin mesajını verdi.