3 Ekim 2024 Perşembe

Umut'u öldüren Şenyüz hapis yatmayacak

Bisikletli Umut'un ölümüne neden olan Çağdaş Şenyüz'ün yargılandığı davada karar açıklandı. 4 yıl 5 ay hapis cezası verilen Şenyüz, hapishanede bulunduğu süre göz önünde bulundurularak hapis yatmayacak.  

Bisikletçi Umut Gündüz'e aracıyla çarparak ölümüne yol açan Çağdaş Şenyüz'ün yargılandığı davanın karar duruşması Ankara 57. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Sanık Çağdaş Şenyüz, 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. 

Ancak sanığın daha önce hapishanede bulunduğu süre göz önünde bulundurularak hapis yatmayacağı belirtildi. 

GÜNDÜZ: HUKUK KATLİAMI
Karar duruşmasının ardından Ankara Adliyesi önünde milletvekillerinin de katılımıyla açıklama yapıldı. Gündüz'ün babası Menderes Gündüz kararı, "hukuk katliamı" olarak niteledi ve şunları kaydetti: "Alenen, kendilerine savcı ve hakim diyen bir sınıf tarafından korunan bir hukuk katliamı yaşandı. Bu kararların temelinde yatan nokta siyasidir. Çünkü bisiklet, yaya ve motosiklet ölümlerinde cezasızlık politikası geleneği, Cumhurbaşkanı'nın oğlunun yaşamış olduğu cinayetin korunması, kollanması üzerine uygulanmış ısmarlama bir yasadır. 1998'de Cumhurbaşkanı'nın oğlunu kurtarabilmek için emsal teşkil eden bu karar 20 yıldır yakamıza sarılmıştır. Yaşam hakkı için bir şeylerin yapılması gerekir."

AV. YILMAZ: ALKOLÜ BÜTÜN SÜRÜCÜLERE KARŞI MÜCADELE VERDİK
Gündüz ailesinin avukatı Dursun Yılmaz, "Mahkeme en kısa sürede karar vermek için çabaladı. Bugün de karar verdi. Biz sadece Umut Gündüz'ün davasını takip etmedik. Alkollü, dikkatsiz, insani duygularını kaybetmiş olan bütün sürücülere karşı mücadele verdik" dedi. Çok sayıda avukatın bu tür kazaların asliye hukuk mahkemelerinde değil ağır ceza mahkemelerinde görülmesi için mücadele ettiğini belirten Yılmaz, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: "Ağır ceza mahkemesinde bu yargılama olsaydı bugün biz bunları tartışıyor olmazdık. Ağır ceza mahkemesi bu kazanın, olası kast ile, kasten adam öldürme ile gerçekleştiğini tartışacaktık. Hukuk kazanmış olacaktı. Sanığın hakkında verilen ceza, yattığı süreyi göz önüne alınca hiçbir infazı olmayan, hiçbir şekilde hükmen infaz tecili edilmeyen, mevcut adli kontrolün bile ara kararla kaldırıldığı bir ceza oldu. Sanık şu an eli kolu serbest bir şekilde hayatına devam edecek. Bu acılar, bu kayıplar bizde baki olarak kalmış olacak. Mücadelemiz bitmeyecek. İstinaf mahkemesinde süreci devam ettireceğiz."

GERGERLİOĞLU: ADALET TECELLİ ETMEDİ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Adalet tecelli etmedi. Vicdanlar sızladı. Bundan sonraki trafik cinayetlerinin devamının önü açıldı. Son iki yıldır 291 bisiklet sürücüsü bu tür trafik cinayetlerini hayatlarını kaybetti. Umut'un kaybedilmesinde de sanık ellini kolunu sallayarak mahkemeden çıktı. Kabul edilecek bir durum değil. Yasal değişiklikler için HDP olarak gayret ediyoruz ama bunun önünü iktidar açmıyor. İktidarı da buradan şikayet ediyorum. Bu mahkemenin temyiziyle adaletin sağlanma ihtimali var. Bu noktada adalet talebini yükseltmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

KOÇ: DAHA KAÇ UMUT'U KAYBEDECEĞİZ
HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç da, "Yaşam hakkı ihlaliyle karşı karşıya kaldık. Cezasızlık politikasının devam ettiğini gördük. Yaşam hakkı kutsaldır. Yaşam hakkıyla ilgili toplumun tüm kesimleri mücadele etmek durumunda. Sokaklar, zırhlı araçların ezdiği çocuklar ve bisikletliler için artık büyük bir tehlike haline gelmiş durumda. Bu nedenle henüz geç değil. Herkese çağrımızdır, yaşam hakkının korunması için mücadele etmek gerekiyor. Daha kaç Umut'u kaybedeceğiz. Dolayısıyla cezasızlık politikalarının son bulması ve demokratik ülkenin yaratılması için mücadele edilmesi gerekiyor, yeni Umut'ların yitirilmemesi için" şeklinde konuştu.

Son olarak söz alan İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, ailenin adalet arayışında her zaman yanlarında olacaklarını belirtti.