7 Ekim 2024 Pazartesi

Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü: Yargılama oyunları son bulmalı

Uluslararası Adil Yargılama Hakkı Günü'ne ilişkin konuşan ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, adil olmayan yargılama oyunlarına son verilmesini istedi.

Avukat Ebru Timtik'in adil yargılama talebiyle girdiği ölüm orucu direnişinde 27 Ağustos 2020 tarihinde yaşamını yitirmesi ardından dünyanın birçok yerinden hukuk örgütleri, 14 Haziran'ı Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü olarak ilan etmişti. Her yıl başka ülkelere odaklanılacak olan 14 Haziran'da bu yıl için Türkiye seçilerek Ebru Timtik'e ithaf edildi.

Güne ilişkin Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara şubeleri Adalet İçin Hukukçular, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukukçu Dayanışması ve Toplumsal Hukuk basın toplantısı düzenledi.

MUHALİFLER SİNDİRİLMEK İSTENİYOR
ÇHD Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıya çok sayıda hukukçu ve insan hakları savunucusu katıldı. Toplantıda konuşan ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, Türkiye'de hukukun tüm muhalif kesimleri sindirmek, bastırmak ve korkutmak için araç olarak kullanıldığına vurgu yaptı. Yılmaz, "Yargı, halka yönelik katliamların, işçi cinayetlerinin, devletin faili olduğu suçların, idarelerin ihmalleri sonucu öngörülen, yol verilen 'kazaların' yargılama oyunuyla aklandığı, suçluların cezasız bırakıldığı, suçların meşrulaştırıldığı bir 'adaletsizlik kazanı' olarak kaynamaktadır" dedi.

DAVALARDA SİYASİ KARAR VERİLİYOR
Siyasi kararlarla yıllarca bekletilen soruşturma dosyalarının bir anda gün yüzüne çıkarılarak devrimci, demokrat, yurtsever insanların gözaltına alınıp, tutuklandığını ifade eden Yılmaz, "Siyasi yargılamalar iktidarın dosyalara özel atadığı yargıçlarla yürütülmekte, gizli tanık, itirafçı beyanları, verilen kararlarda tek başına esas alınmakta, yargılamalarda hukuka aykırı deliller üretilmekte, usul hukuku pervasızca çiğnenmektedir" diye belirtti.

ADİL YARGILAMA HAKKI
Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü vesilesiyle hukuk örgütleri ve insan hakları savunucuları olarak hak mücadelesinin takipçisi olacaklarını yineleyen Yılmaz, devamında şunları söyledi: "Mücadeleler sonucu elde edilmiş yargılama ilkelerinin hayata geçirildiği, savunma ve adil yargılanma hakkının gereklerinin yerine getirildiği; somut, bilimsel delillere dayalı olarak; belirli, öngörülebilir, açık, halktan yana ve halk için bir yargılama faaliyeti bir an önce etkin olmalıdır. Gizli tanıklık, itirafçılık, iftiracılık, SEGBİS dayatması, delilsiz, varsayımlara, soyut iddialara dayalı hüküm kurma, ceza yargılama ilkelerinin yok sayılmasıyla görünüşte bile adil olmayan yargılama oyunları son bulmalıdır."