'Ulusal özgürlük mücadeleleriyle enternasyonal dayanışma içinde olmalıyız'
Marksist Teori (MT) dergisi yazarı İbrahim Çiçek, Zürih ve Ulm'de panellere katıldı. Emperyalist savaşlar ve proletaryanın görevleri, siyasal süreç ve devrimci görevler başlıkları altında sunum yapan Çiçek, ezilen halkların özgürlük mücadeleleriyle enternasyonal dayanışmanın önemine vurgu yaptı.
Marksist Teori dergisi yazarı İbrahim Çiçek, İsviçre'nin Zürih, Almanya'nın Ulm kentlerinde düzenlenen panellere katıldı.
Zürih'te "Emperyalist savaşlar ve proletaryanın görevi" başlığı altında 1 Mayıs etkinlikleri kapsamında yapılan panele çok sayıda yerli ve göçmen işçi ve emekçi katıldı.
Lenin'in Marx'ın iyi bir öğrencisi ve marksizmin iyi bir uygulayıcısı olduğunu söyleyen Çiçek, birçok bölgede devam eden emperyalist savaşların, ulusal demokratik hakların gasp edilmesi ve ezilen ulusların yok edilmesine dayandığını belirtti. Çiçek, bu durumu dört parça Kürdistan ve Filistin'de görmenin mümkün olduğunu kaydetti.
Emperyalistlerin saldırganlıklarına karşı sadece barış çağrıları ya da barışçıl yöntemlerle mücadele edilemeyeceğini vurgulayan Çiçek, durum değişikliği için devrim ihtiyacına işaret etti. Çiçek, "Nitekim 1. Emperyalist Paylaşım Savaşında emperyalistler ve Nazi Almanya'sı Lenin öncülüğünde Sovyetlerdeki Ekim devrimi ile yenilmiştir" dedi.
Kürdistan'da, Filistin'de ve diğer ulusal özgürlük savaşlarında enternasyonal dayanışmanın önemine dikkat çeken MT yazarı İbrahim Çiçek, işçi sınıfının önemli deneyim ve eylemlerinden örnekler verdi. Çiçek, "Avrupa'nın birçok ülkesinde özelikle liman işçilerinin İsrail siyonizmine silah taşıyan gemileri yüklememesi enternasyonal bir dayanışmadır" dedi.
Çiçek, özellikle Ortadoğu'da devam eden savaşların bölgesel devrimlerin güncelliğine işaret ettiğini vurguladı.
Sunumun ardından soruları yanıtlayan Çiçek, bugünkü durumun 3. dünya savaşı olarak tanımlanamayacağını, ancak oraya doğru bir gidiş olduğunu söyledi.
SİYASAL SÜREÇ VE DEVRİMCİ GÖREVLER
MT yazarı İbrahim Çiçek Almanya'nın Ulm kentinde de panele katıldı. "Siyasal süreç ve devrimci görevler" başlıklı panel Neu-Ulm'da bulunan AJK Derneğinde gerçekleştirildi.
İşçi sınıfı mücadelesini yok etmek için onun öncü örgütlenmesinin ve kadrolarının tasfiye edilmek istendiği söyleyen Çiçek, "Aynı örnekleri sadece Türkiye'de değil, Almanya ve diğer ülkelerde yaşıyoruz. 2015'ten itibaren çöktürme planı devreye sokuldu. Çöktürme planı, devrimci örgütler ve Kürt özgürlük hareketine yönelikti" dedi.
Faşizmin, cumhurbaşkanlık sistemiyle faşist şeflik rejimine geçiş yaptığını aktaran Çiçek, "Suruç, kitlesel katliamların başlangıcıydı. Devamında Ankara katliamı ve diğerleri geldi. Korku iklimini yaratmak için bu yolu seçtiler" diye konuştu. 2015'in direnerek karşılanmadığının altını çizen İbrahim Çiçek, bu durumun sonraki yılları da belirlediğini söyledi.
Birleşik mücadelenin önemine ve araçlarına değinen Çiçek, devrimci kitle hareketinin yaratılması görevine işaret etti.
Panel katılımcıların sorularına yanıt verilmesinin ardından sona erdi.