2 Ekim 2024 Çarşamba

Ukrayna'dan ateşkes ve müzakarelerin devamı için 8 garantör ülke şartı

Rusya ve Ukrayna arasında Dolmabahçe'de gerçekleştirilen müzakereler bugün için sona ererken, Ukrayna heyeti Rusya çeşitli güvenlik garantileri verdiği ve garantör ülkeler de aracılık ettiği takdirde NATO konusunda nötr statüye geçebileceklerini belirtti.

Rusya ve Ukrayna arasında süren müzakerelerin sonuncusu İstanbul'da bulunan Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirildi. Müzakereler, yarın da devam edecek.

Bugün tamamlanan görüşme sonrası Ukrayna heyeti, Rusya tarafından güvenlik garantileri sağlandığı takdirde AB ve NATO konusunda nötr statüye geçebileceklerini belirtti. Kırım'ın statüsünün de tartışıldığını belirten heyet, bazı maddelerde ise uzlaşıldığını söyledi. Müzakerelerin ve ateşkesin sağlanabilmesi için 8 ülkenin garantör olmasını istediklerini belirten heyet, ülkeleri şöyle sıraladı: ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Polonya, Kanada, Türkiye ve İsrail.

Heyet, Ukrayna'nın egemenliğini ve güvenliğini sağlamaya çalıştıklarını kaydederek, güvenlik garantilerinin kendileri için kritik öneme sahip olduğunu ve bu konuda Ukrayna halkının referanduma da gidebileceğini ifade etti.

Heyet, Ukrayna ve Rusya arasında müzakereler gerçekleştiği müddetçe saldırıların durması gerektiğini dile getirerek, karşı tarafa teklifte bulunduklarını ve cevap beklediklerini aktardı. Ukrayna heyeti ayrıca, Rusya'nın daha yapıcı davrandığını söyleyerek, insani koridorların açılması konusunda yeniden uzlaşıldığını kaydetti.

Ukrayna, Kırım'a ilişkin ise şunları dile getirdi: "İşgal edilen topraklar konusunda Rusya bunları 'işgal edilen topraklar olarak' önce kendi görmelidir. İşgal öncesinde olan kanun boyunca ancak Kırım'da bazı sorunlar çözülebilir. Kırım işgal altında olan bir bölge. Rusya'nın farklı bir bakış açısı olabilir ama biz Ukrayna derken tüm topraklarımızdan bahsediyoruz ve bunu asla tartışmayacağız."

Rus heyeti ise iki taraf arasında bazı konularda uzlaşma sağlandığını belirterek, Dışişleri Bakanlıkları'nın bu konuda daha detaylı çalışacağını söyledi.