19 Eylül 2024 Perşembe

Tutuklu HDP'li vekil Irmak'a 1 yıl hapis

Tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak'a savunma yapmasına dahi izin verilmeden 1 yıl hapis cezası verildi.
Tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
2015 yılında Diyarbakır'da düzenlenen DTK Genel Kurulu sırasında MED NUÇE televizyonuna yaptığı konuşma nedeniyle "TBMM'yi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılama" iddiasıyla yargılanan Irmak'ın davası Diyarbakır 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde bulunan Irmak, SEGBİS dayatmasını reddetti. Hakimin zorla getirilmesi kararı üzerine Irmak, SEGBİS odasına getirildi. Tercüman aracılığıyla Kürtçe savunma yapan Irmak, mahkemeye gelerek yüz yüze savunma yapmak istediğini belirterek, savunma hakkının kısıtlandığını söyledi.
 
Irmak'ın avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, HDP milletvekillerinin yargılandığı davalarda yasa ve usulde olmayan uygulamalara tanıklık ettiklerini ifade ederek, "Zorla SEGBİS'e çıkarılmanın yasa ve usulde yeri yoktur. Yüz yüzelik ilkesi gereğince müvekkilimin mahkemeye getirilerek savunmasının alınmasını talep ediyoruz" dedi.
 
Avukat Erhan Ürküt de aynı konuşmadan dolayı Irmak hakkında Diyarbakır 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde de dava açıldığını hatırlatarak, davaların birleştirilmesini talep etti.
 
Hakim, dava dosyalarının birleştirilmesi talebini reddederken, Irmak'ın mahkemeye getirilmesi talebini de "Irmak duruşmada hazır edildiği takdirde kamu güvenliği açısından zafiyetler ortaya çıkabileceği, PKK mensuplarınca provokatif eylemler gerçekleştirilebileceği" iddiasıyla reddetti.
 
Mahkemenin kararı üzerine tekrar söz alan Irmak, "Tutuklu bir milletvekiliyim. Hakkımda dava açılmış, savunma yapmam engellenmekledir. Güvenlik nedeni mazeret değildir, duruşmaya katılıp savunma yapma hakkım vardır" dedi, talebini yineledi.
 
Hakim kararında direnince Irmak, "Bu şekilde SEGBİS'te savunma yapamam" dedi.
 
Avukatı Baydemir de savunma hakları engellendiği için dosyadan çekildiğini açıkladı.
 
Hakimin davada karar verileceğini belirterek son sözünü sorduğu Selma Irmak, şöyle konuştu: "Bu yargılama hukuki bir yargılama değildir, adil de bulmuyorum. Taleplerim yerine getirilmemiştir. Ben bir milletvekiliyim, konuşmalarımdan dolayı yargılanmaktayım. Mahkeme sağlıklı bir şekilde savunma yapmama izin vermedi. Benim yaptığım konuşma yasama sorumsuzluğu çerçevesinde değerlendirilmelidir. Bir milletvekiliyim ve milletvekili eleştiri yapamıyorsa vekil olmamın bir anlamı olmaz. Bu yalnız benim davam değildir, Türkiye'nin genel bir sorunudur. Türkiye demokratikleşmediği sürece bizler de sizler de bu tip davalarla yüz yüze geleceğiz. Bundan dolayı bu zihniyetin değişmesi gerekir, eleştirilere konu olan konuşmaların mahkemelerde değil Meclis'te değerlendirilmesi gerekir."
 
Irmak'ın konuşmasının ardından kararını açıklayan hakim, Irmak'a 1 yıl hapis cezası verdi.