4 Ekim 2024 Cuma

Tutuklu eşbaşkanların duruşması ertelendi

Yerlerine kayyum atanan Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin ile işkence ile gözaltına alınarak tutuklanan Edremit eski Belediye Eşbaşkanı Rojbin Sevil Çetin'in yargılandığı davanın duruşması ertelendi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yerlerine kayyum atanan Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin ile Edremit eski Belediye Eşbaşkanı Rojbin Sevil Çetin hakkında DTK ve TJA faaliyetleri nedeniyle açılan davanın 4. duruşması görüldü.

Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya eşbaşkanlar SEGBİS ile katıldı. Duruşmayı HDP Eş Genel Başkan Yardımcıları Ümit Dede ve Salim Kaplan, HDP milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir ve Sezai Temelli ile HDP MYK üyesi Özlem Gündüz takip etti.

Savunma yapan Eşbaşkan Yıldız Çetin, koronavirüs salgını nedeniyle uzun süredir ailesi ile görüşmediğini belirterek, tahliye talebinde bulundu.

Ardından ise Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında 26 Haziran'da Diyarbakır'daki evine yapılan baskında, polisin köpekli ve fiziki işkencesine maruz kalan HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Rojbin Sevil Çetin savunma yaptı.

Çetin, TJA, belediye ve yerel yönetimlerdeki çalışmalarına dair açılan dava dosyalarının tümünün birleştirildiğini söyledi. Tüm çalışmalarının siyasi faaliyetler olduğunu vurgulayan Çetin, herhangi bir suç unsurunun olmadığını kaydetti. Siyasi faaliyetlerinin illegalize edilmesini kabul etmediğini belirten Çetin, tahliyesini istedi.

Avukatları da müvekkillerinin tahliye edilmesini istedi.

Eşbaşkanların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, hala ifadeleri alınmayan iki tanığın dinlenmesi ve eksik hususların giderilmesi için duruşmayı 11 Mart 2021'e erteledi.