20 Eylül 2024 Cuma

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi: Dayanışmayı büyütelim

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, hapishanelerin amacı dışarıdan gelen her haberi engelleyerek insanları yalnızlık duygusu ile teslim almak olduğunu belirterek duyarlı herkesi tutsaklarla dayanışmaya çağırdı.
Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, tutsak edilerek toplumdan izole edimeye çalışılan ve özellikle OHAL koşullarında daha da tecrit edilmek istenilen tutsaklarla dayanışmak için "Tutsaklar İçin Ne Yapabilirsin?" şiarıyla kampanya başlattı.
 
ETHA'ya konuşan Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi Dönem Sözcüsü Abdulmelik Yalçın kampanyanın içeriği ve amacı hakkında bilgi verdi. Son dönemlerde hapishanelerden oldukça fazla hak ihlali haberleri geldiğine dikkat çeken Yalçın, "Özellikle OHAL'in ilanından sonra hapishanelerde yapılan hak ihlalleri iyice ayyuka çıkmış durumda" dedi.
 
TECRİTİ KIRMAK İÇİN TUTSAKLARLA DAYANIŞMA İÇİNDE OLALIM
 
Hapishanelerin amacı dışarıdan gelen her haberi engelleyerek insanları yalnızlık duygusu ile teslim almak olduğunu belirten Yalçın, "Bu amacın ilk hedefinde düşünen tartışan ses çıkaran muhalif kesimler vardır. Yani doğrudan söylemek gerekirse kendini muhalif olarak tanımlayan herkes bir gün tutuklama saldırısı ile karşılaşabilir. Dolayısı ile bu saldırıyı boşa düşürecek olan da yine bizler olmalıyız. Onlar tutsakları yalnızlaştırmaya çalıştıkça bizde tutsaklarla dayanışma içinde olarak onların yalnızlaştırılmasına müsaade etmeyelim" diye konuştu.
 
Yalçın, "Şimdi onların dayanışmaya ihtiyacı var hem de her zamankinden daha fazla" diyerek, hapishanelerden gelen mektuplarda en çok bu ihtiyaç dile getirildiğini belirtti. Dışarıdan gelen en küçük bir haberin, iki satır selamın ya da bir fotoğraf karesinin hapishanede sevinçle karşılandığını vurgulayan Yalçın, "Bizden öyle büyük istekleri de yok, hani yalnız olmadıklarını anlamak bile onlar için fazlasıyla yetiyor" dedi.
 
TUTSAKLARLA DAYANIŞMAK İÇİN NELER YAPABİLİRSİN?
 
Yalçın, tutsaklarla dayanışmak için çeşitli öneriler sundu. Önerileri kısaca şöyle;
 
-Fotoğrafçıysan veya fotoğraf çekmeyi seviyorsan tutsaklar için fotoğraflar çekip yollayabilirsin.
-Öykü, şiir, karikatür gibi ilgi alanların varsa bu alanlarda üretim yapan tutsaklarla tanışabilir; üretimlerinizi birbirinizle paylaşabilir, bu sayede hem karşılıklı olarak birbirinizi geliştirir hem de hapishanede kalan tutsağın üretimlerini değerlendirebileceği bir alan yaratabilirsin.
-Müzikle ilgileniyorsan müzikle ilgilenen bir tutsağın kendini geliştirmesine yardımcı olabilirsin. Elinde kullanmadığın bir enstrümanı onunla paylaşabilir, şarkı sözleri ve notaları gönderebilir yeni başlayanlar için metod kitapları gönderebilirsin.
-Mektup arkadaşı olarak keyifli sohbetler edebilirsin. 
-Kitap gönderebilirsin.
-Onların kıyafet, ayakkabı vb. ihtiyaçlarını karşılayabilirsin.
-Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi'nin çalışmalarını sosyal medyada paylaşarak sesimizi daha çok insana ulaşmasını sağlayabilirsin.
 
Yalçın, duyarlı herkesi tutsaklarla dayanışmaya çağırarak, "Belki de bizim aklımıza gelmeyen bir konuda bu çalışmaya destek sunabilir varsa kendi projeleriniz bizimle paylaşabilirsiniz" dedi.