2 Ekim 2024 Çarşamba

Tutsaklar kelepçeli muayeneye zorlanıyor

İç Anadolu Bölge Hapishanelerinde 2021 yılında yaşanan hak ihlalleri raporuna göre, tutsaklar kelepçeli muayeneye götürülüyor. Epilepsi hastaları sağlık durumlarına rağmen tek kişilik hücrede tutuluyor. Öte yandan 52 tutsak hapishanelerde hayatını kaybetti. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu, İç Anadolu Bölge Hapishanelerinde 2021 yılında yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladıkları raporu, basın toplantısıyla paylaştı. 

2021 yılı içinde hapishanelerde en az 52 tutsağın hayatını kaybettiği belirtilen raporda; 18 tutsağın ağır hastalıkları nedeniyle, 15 tutsağın Covid-19 salgınından kaynaklı; 13 tutsağın intihara sürüklenerek, 5 tutsağın şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği ifade edildi. Öte yandan bir tutsağın ise ölüm nedeninin açıklanmadığı kaydedildi. 

MAHPUSLAR KELEPÇELİ MUAYENE EDİLİYOR
Raporun sağlık hakkı ve sağlık hakkına erişimde tespit edilen hak ihlallerine ilişkin bölümünde, şu veriler aktarıldı: 
🔹 "Mahpuslar kalabalık koğuşlarda tutulmuştur.
🔹 Tek kişilik bölmeli nakil araçları ile hastane sevkleri yapılmaktadır. Bu durum özellikle astım, epilepsi ve ağır hastaları olumsuz etkilemekte, risk teşkil etmektedir.
🔹 Epilepsi hastaları sağlık durumlarına rağmen tek kişilik hücrelerde tutulmaktadırlar.
🔹 Mahpuslar kelepçeli muayene edilmekte, kelepçeli olarak hastane sevkleri yapılmaktadır.
🔹 Covid-19 riskine rağmen mahpuslara yeterli miktarda hijyen malzemeleri ve maske verilmemiş, tedbirler uyulmamıştır.
🔹 Kayseri Kadın Ceza İnfaz Kurumundan mahpuslar, hastaneden getirildikten sonra 14 gün karantina koğuşunda kaldıklarını, 7 mahpusun karantina koğuşunda Covid -19 testi olduğunu, 2 mahpusun testinin pozitif çıktığını, diğer mahpusun da 14 gün daha karantina koğuşunda kalmak zorunda kaldığını ancak 8 mahpusa tekrar test yapılmadığını aktarmışlardır.
🔹 Bolu F Tipi Cezaevinde hastaneye gidişlerde askerler tarafından maskelerin tellerinin çıkartılmasının istendiği aksi halde hastaneye götürmeyeceklerini söyledikleri, maske tellerini çıkarttıklarında ise maskenin bir koruyuculuğunun kalmadığı aktarılmıştır.
🔹 Hasta mahpusların kaldıkları karantina odalarının havalandırma kapıları açılmıyor bu da hastalarının durumlarının daha da kötüleşmesine neden oluyor. Birçok hasta mahpus karantina oda koşullarından kaynaklı hastanelere gitmiyor.
🔹 Bir hapishanede ise karantina odası iki kişilik olduğundan, hastalar uzun zaman sıra beklemek durumunda kalmaktadırlar.
🔹 Bazı hapishanelerde infaz koruma memurlarının 15'er günlük vardiya ile çalışma düzeninin, 7 güne indirilmesi sonrasında Covid vakaları artmıştır.
🔹 Hasta mahpuslar revire geç çıkarılmış, hastane sevkleri zamanında yapılmamış ve rutin yapılması gereken testler-kontroller aksamıştır.
🔹 Bir mahpus hastaneye 8 aydır sevk edilmediği için ve diğer yaşanan sorunlardan kaynaklı olarak açlık grevi başlatmıştır.
🔹 Afyon 1 Nolu T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda, revire çıkmak isteyen hastaların, mazgaldan bakan memurun onay vermesiyle revire çıkabildiği aktarılmıştır.
🔹 Çorum L Tipi Cezaevinde mahpusların 3-4 aydır revire çıkartılmadıkları, koğuşlarında 73 yaşında yaşlı birinin olduğu, ilaçlarını rica minnet yazdırdığı aktarılmıştır.
🔹 Adli Tıp Kurumu tarafından, tam teşekküllü hastane ve üniversite hastaneleri tarafından 'hapishanede kalamaz raporları' kabul edilmemiş ve ağır hasta mahpusların infazların infazları ertelenmemiştir. ATK bu kararlarda tıbbi ve etik ilkelerin dışında politik karar süreci yürütmektedir.
🔹 Hasta mahpusların diyet yemek ihtiyaçları karşılanmamıştır.
🔹 Kendi öz bakımını dahi yapamayacak denli ağır psikolojik hastalıkları olan (şizofren vb.) mahpuslar tahliye edilmemiştir.
🔹 Afyon'da bir mahpus ağırlaşan durumuna rağmen sürekli hakkında dava açılmakta ve disiplin cezaları verilmektedir.
🔹 Mahpusların diş tedavileri yapılmamış, parasını ödemelerine rağmen implant tedavileri yarım bırakılmıştır. Bir mahpusun, ücretini ödemiş olmasına rağmen 5 yıldır diş tedavisi yapılmamıştır.
🔹 Mahpuslar kullanmış oldukları ilaçların temininde zorluklarla karşılaşmaktadır. Hasta mahpusların sürekli kullanmış oldukları ilaçlar yerine muadil ilaçlar verilmekte, bu ilaçlar da yan etkilere neden olmaktadır.
🔹 Bel fıtığı ve kireçlenme sorunu olan bir mahpusun ortopedik yatak ihtiyacı karşılanmamıştır.
🔹 Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipinde kalan ağır hasta mahpus Hayrettin Yılmaz'ın tedavisi yapılmamış ve cezası bir yılın altına düşmesine rağmen tahliye edilmemiş ve hapishanede yaşamını kaybetmiştir.
🔹 Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipinde kalan, sürekli felçler geçiren mahpusun tedavisi yapılmamış, engelli küçük çocuğunun olmasına rağmen ailesine yakın yere sevki kabul edilmemiş ve ağır hastalıklarından kaynaklı denetimli serbestlik hakkından yararlanma talebi de kabul edilmemiştir.
🔹 Astım hastalarının sigara içilmeyen odalara geçme talepleri kabul edilmemiştir.
🔹 Kayseri Kadın Ceza İnfaz Kurumundan mahpuslar, açlık grevlerinin devam ettiğini ancak açlık grevinde olan mahpuslara iaşe verilmediğini, sadece 6 küçük su, 3 adet ince dilim limon, 1 kaşık tuz ve şeker verildiğini aktarmışlardır.
🔹 Mahpuslara uygulanan ağız içi aramalardan kaynaklı hasta mahpuslar hastaneye gidememektedirler.
🔹 Afyon 1 Nolu T Tipinde yaşı ilerlemiş ve hasta mahpusların yanına daha genç olanların verilmediğini ve bu da hasta mahpusların yaşamlarını zorlaştırmaktadır.
🔹 Ağır hasta ve engellilik durumuna karşın bu hasta mahpusların ayakta sayım vermeye zorlanmaktadır.
🔹 Bolu F Tipi Cezaevinde tutulan Şeyhmus Musa'ya ameliyat öncesi yanlış ilaç verildiği, ilacı kullandıktan bir müddet sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığı aktarılmıştır.
🔹 Bolu havasının soğuk, nemli ve kirli olduğundan dolayı astım ve diğer romatizmal rahatsızlıkları olanların daha iyi iklimi olan yerlere gönderilme talebi karşılanmıyor.
🔹 03 Aralık 2021 tarihinde Bolu'da mahpusların demirbaşı olan yemeklerini almada, muhafaza edip ısıtmakta kullandıkları metal tencereler alınmış yerlerine sağlıksız, kullanışsız plastik kaplar verilmiştir.
🔹 Kayseri 1 Nolu T Tipinde bir mahpusun oksijen maskesini değiştirmedikleri ve ayda bir tane verip 'idare et' dedikleri aktarılmıştır.
🔹 Kırşehir E Tipi Cezaevinden troid Kanseri bir hasta mahpus ameliyat edilmiş, 60 dikişin 35'inin patlamasından dolayı tekrar dikiş atılmış; ameliyattan 3 gün sonra ve boğazında 60 dikişiyle hastanenin hasta mahkum koğuşuna götürülmüş, burada mahkum koğuşunda 5 gün kaldıktan sonra dikişleri alınmadan Sincan 3 Nolu L Tipi Ceza İnfaz Kurumuna gönderilmiş, karantina odasına konulmuştur. İlk gün ilaçları, kahvaltısı verilmemiş, koğuşta yatak, bardak, tabak, kaşık ve sıcak su ihtiyacı karşılanmamış koğuşu ameliyatlı haliyle temizlemek zorunda kalmıştır."