2 Ekim 2024 Çarşamba

Tutsak yakınlarının Adalet Nöbeti sürüyor

Tutsak yakınlarının Adalet Nöbeti sürüyor. Zulmün devam ettiğinin altını çizen tutsak yakınları, mücadelenin süreceğinin altını çizdi. 

Hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması, tüm hapishanelerde tecrit uygulamalarının kaldırılması talebiyle tutsak yakınlarının başlattığı Adalet Nöbetleri sürüyor. 

İZMİR
İzmir Barosu'nda düzenlenen Adalet Nöbeti'nin 11. gününde Fatma Sürme Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde tutsakların açlık grevinde olduğunu ifade ederek duyarlılık çağrısı yaptı. Tekirdağ 2 Nolu Hapishanesi'nde 19 Aralık 2021'de tutsak Vedat Erkmen'in şüpheli ölümünün ardından tutsaklar 17 Ocak tarihinde açlık grevi başlatmışlardı.

22 Şubat tarihinde aynı hapishanede olan oğlu Ahmet Sürme'yi ziyarete gittiğini belirten Sürme, hapishanedeki ihlallerin işkence boyutunda devam ettiğin söyleyerek yaşadıklarını, "Bir annenin çığlığını ve ağlamalarını dinledik. Sonra tutsakların slogan seslerini duyduk. Polis jandarma gitti. Düdük çaldılar. Cenazeleri çıksa haberimiz olmayacak. Görüşte ise tutsakları tek tek getirdiler ayrı ayrı odalarda görüştürdüler. Görüş yarım saat sürdü oturup kalkmamız bir oldu. Oğlum üzerimizde her şeyi yapıyorlar, hastalar var dedi. Üzerlerinde zulüm var. Tüm tutsaklar üzerindeki tecrit baskı kalkmadıkça greve devam edeceğiz demişler" sözleriyle anlattı.

Hasta tutsaklar serbest bırakılana ve tutsaklar üzerindeki tecrit kalkana kadar Adalet Nöbeti'ne devam edeceklerini belirten Sürme, "Devlet adaletin ne demek olduğunu bilmiyor. Bir kişi kalsam gene nöbete devam edeceğim. Her ne yapmak istiyorlarsa bizim tutsaklarımız üzerinde yapıyorlar. Onlar bizim de istediğimiz gibi dillerini, kültürlerini yaşamak istiyor. Ondan tutuklanmışlar. Bunu istemek suç mudur?" şeklinde konuştu.

VAN
Van Barosu'nda devam eden Adalet Nöbeti'nin 78. gününde nöbeti Van F Tipi Hapishanesi'nde tutsak olan İbrahim Alkan'ın eşi Dilşah Alkan ve aynı hapishanede tutsakBotan Timur'un babası Kazım Timur sürdürdü. Eylemi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Tuşba İlçe Örgütü yöneticileri ziyaret etti.

HDP Tuşba İlçe Örgütü Eşbaşkanı Hakkı Cemal, ailelerin başlattığı eylemi sahiplendiklerini belirterek, hapishanelerdeki tutsaklara dönük yapılan hak ihlallerini kınadıklarını ifade etti. Hapishanedeki hasta tutsakların durumuna dikkat çeken Cemal, "Başta Aysel Tuğluk arkadaşımız olmak üzere tüm hasta tutukluların acilen tedavileri yapılmalıdır ve tahliye edilmelidir" dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit uygulamaları üzerinde duran Cemal, "Tecrit, tüm Kürt halkına yapılmıştır. Tecridin de bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. Tecrit olduğu sürece ülkemize barış, hukuk, adalet ve demokrasi olmayacaktır" diye konuştu.

İstanbul'da dün düzenlenen Van Dernekler Federasyonu'nun 6. Genel Kurulu'nda AKP Van Milletvekili İrfan Kartal'ın "Kürt sorunu yoktur" sözlerine de tepki gösteren Cemal, "Kürt Sorunu olmamış olsaydı, Türkiye'de bugün 40 yıldır sürdürülen bu savaş olmazdı. Kürt Sorunu vardır ve herkes tarafından da bilinmektedir. Kürt Sorunu olmamış olsaydı, AKP barış sürecini başlatmazdı. Barış sürecinin sonlanmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı kendisi ‘Kürt sorununu buzdolabına kaldırdık' dedi. Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'de hiçbir sorun çözülmez. Kürt sorunu çözülürse ülkenin ekonomisi düzelir, ülkeye barış da demokrasi de gelir. Umarım, bu yanlış yoldan bir an önce dönülür. Yeni bir barış sürecine yeniden başlanır" diye konuştu.