30 Eylül 2024 Pazartesi

Tutsak yakınları: Kanımızın son damlasına kadar mücadele sürecek

Diyarbakır ve İzmir'de Adalet Nöbetleri'ne devam eden tutsak yakınları, talepler kabul edilene dek mücadelenin süreceğini kaydetti. 

Tutsak yakınlarının hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması talebiyle Diyarbakır ve İzmir'de başlattığı Adalet Nöbetleri sürüyor. 

DİYARBAKIR
Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde gerçekleşen nöbetin 219. gününde, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üyeleri ve yöneticileri destek verdi.

Tutsak yakını Herdem Mervani, tutsaklara karşı düşman hukukun devreye konulduğunu ifade etti. Hapishane koşullarının her geçen gün kötüleştiğini belirten Merwanî, "Hasta tutsaklar tedavi edilmiyor. 8 aydır her yerde hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini haykırıyoruz. Biz bunu söylemekte ısrar ediyoruz. Ancak onlarda ısrarla taleplerimizi duymazdan geliyor. Hasta tutsakların serbest bırakılmaması sadece ATK'nin suçu değil, aynı zamanda siyasi partilerin, Adalet Bakanlığı'nın suçudur. Bunlar da bu suça ortaktır" dedi.

Tutsak yakınları olarak her zaman taleplerini yineleyeceklerini kaydeden Merwanî, "Tutsaklarımız serbest bırakılmayana ve tedavileri yapılmayana kadar eylemimiz sonlanmayacaktır. Bunu herkes böyle bilmelidir" dedi.

Ardından konuşan tutsak yakını Reşahat Ada ise, "Kanımızın son damlasına kadar tutsaklarımızın yanında olacağız" dedi.

Açıklama, "Hak, hukuk, adalet", "Bijî berxwedana zindana" ve alkışlarla son buldu.

İZMİR
Adalet Nöbeti İzmir'de 77. gününde Buca Kırıklar F Tipi Hapishanesi önünde devam etti. "Ji girtiyên nexweş re azadî (Hasta tutuklulara özgürlük)" yazılı önlükler giyen aileler sık sık, "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük" ve "Hak hukuk adalet" sloganları atı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çiğli İlçe örgütü de dayanışma amacıyla ailelerin eylemine katıldı.

HDP Çiğli İlçe Eşbaşkanı Leyla Tufan, hapishanede bulunan tutsakların tedavilerinin sağlanmadığını ve infazını tamamlayan tutukluların serbest bırakılmadığını hatırlatarak, hapishanelerden artık cenazelerin çıkmaması için adaletin sağlanması gerektiğini söyledi.

HDP Çiğli İlçe Eşbakanı Hüseyin Aktaş da hasta tutsakların ve infazı tamamlanan tutukluların serbest bırakılmasını istedi. Gazetecilerin, siyasi parti temsilcilerinin suçsuz yere gözaltına alınıp tutuklandığını aktaran Aktaş, bu hukuksuzlukların son bulması için mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Son olarak konuşan tutuklu yakını Sultan Yağmekan ise, Adalet Nöbeti'inde 3 ay doldurduklarını ancak yetkililerin seslerinin duymadığını ifade etti. Yağmekan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dün gece oğlumu rüyamda gördüm. Oğlum halsizdi. Ama ona rağmen 'oğlumu hastaneye götüreceğim' diye sevindim. Adalet Bakanına Cumhurbaşkanına sesleniyorum; Çocuklarımızı serbest bırakın. Buradan Haydar Ali Ak'a da sesleniyorum, çocuklarımızın üzerinden elini çek. Siz çocuğunuzu bu şekilde görseydiniz ne hissederdiniz. Elinizi vicdanınıza koyun. Artık cezaevlerinden çocuklarımızın tabutları çıkmasın. Bizden ne istiyorlar? Nereye kadar sürecek bu durum."