Aile hekimleri 'eziyet yönetmeliği'ne karşı iş bıraktı
Aile hekimleri, yürürlüğe giren Aile Hekimliği Yönetmeliği'nin iptal edilmesiyle talebiyle 3 gün sürecek iş bırakma eylemi başlattı.
Aile hekimleri, kasım ayının başında yürürlüğe giren "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği"nin iptali için pek çok kentte eylem düzenledi. Hekimler, Türk Tabipler Birliği (TTB) ve 14 sağlık meslek örgütünün çağrısıyla 3 gün sürecek iş bırakma eylemi başlattı.
İl Sağlık Müdürlükleri önünde eyleme geçen hekimler, yönetmeliğin iptal edilmemesi durumunda iş bırakma eyleminin uzatılacağı uyarısını yaptı.
İSTANBUL
Çemberlitaş'ta bulunan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde yüzlerce sağlık emekçisi yan yana geldi. Eylemde, "Eziyet yönetmeliği istemiyoruz" pankartı açıldı.
Ortak basın açıklamasını okuyan doktor Sercan Ahmet Uluç, yeni Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı sağlık çalışanlarının direncinin devam ettiğini vurgularken, bakanlığın "eziyet yönetmeliği" olarak adlandırdıkları bu uygulamaya sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Bu yönetmeliğin kabul edilmemesi için defalarca eylem yaptıklarını hatırlatan Uluç, "Bakanlığın bizim tepkilerimize kulak tıkama lüksü yoktur, çünkü bu ülkede birinci basamak sağlık hizmetini bizler veriyoruz" dedi.
'GERİ ADIM ATILMAZSA İŞ BIRAKMALAR DEVAM EDECEK'
Daha önce de sağlık emekçilerinin taleplerinin dikkate alınmadığını hatırlatan Uluç, "Acil nöbetleri, cumartesi nöbetleri ve en son ceza yönetmeliği bize rağmen uygulanmaya çalışıldı. Kanuna yazıldı, ancak sözleşme feshi tehdidiyle karşı karşıya kalan binlerce aile hekimi vardı. Sonuç olarak geri adım atmak zorunda kaldınız. Bu tecrübeleri hatırlatmak mı gerekiyor!" ifadelerini kullandı.
Sağlık emekçilerinin bu yönetmeliğin geri çekilmemesi durumunda eylemlerini sürdüreceklerini açıklayan Uluç, "Bu yönetmelik olmamış, çöpe atın dedik ama atmadınız. Sesimizi duymadınız, duymak istemediniz. Anayasal hakkımızı kullanarak 5-7 Kasım tarihlerinde iş bırakıyoruz. Bu üç günlük iş bırakmanın sorumlusu yalnızca bakanlıktır. Eğer geri adım atılmazsa iş bırakmalar devam edecek" dedi.
'HALKIN SAĞLIK HAKKINA DA SALDIRI'
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, "Bu yönetmelik, çalışanların ücretlerine bir saldırı olduğu gibi halkın sağlık hakkına da bir saldırıdır" ifadeleriyle tepkisini dile getirdi. Sağlık sisteminde köklü değişikliklerin gerekliliğine dikkat çeken Küçükosmanoğlu, halkın nitelikli, eşit ve ücretsiz sağlık hizmetine ulaşmasının ancak birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesiyle mümkün olacağını belirtti.
'VAR OLAN SORUNLARI BÜYÜTECEK'
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) adına söz alan Nezahat Altınsoy Özen, bu yönetmeliğin işin kalitesini değil, miktarını ön plana çıkardığını belirterek, uygulamanın sağlık emekçilerinin iş güvencesini tehlikeye attığını ifade etti. Özen, "Bu yönetmelik, sağlık çalışanlarının haklarını iyileştirmek bir yana, sağlık sisteminde zaten var olan sorunları büyütecek" ifadelerini kullandı.
Eylem boyunca "Yaşamak, yaşatmak istiyoruz", "Susma haykır, eziyete hayır", "Hekimlik yapmak istiyoruz", "Bakan şaşırma sabrımızı taşırma", "Bakan istifa" sloganları atıldı.
MERSİN
İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yapan Mersin'deki sağlık örgütleri, "Aile hekimliği eziyet yönetmeliğine hayır" pankartı açtı.
Mersin Tabip Odası Başkanı İzzet Çalış, taleplerinin karşılanmaması durumunda eylemi uzatacakları uyarısında bulundu. Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunan Çalış, "Eziyet yönetmeliğini geri çekin. Yürürlüğe giren bu yönetmelik, halkın ve sağlık emekçilerinin haklarına bir katkı sağlamayacaktır. Sağlık Bakanlığı'ndan bu hesaplarla uğraşmak yerine sunacağımız talepleri yerine getirmesini bekliyoruz. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetinin tıbbi donanımı ve Aile Sağlık Merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır. Halkımıza yeterli sağlık hizmeti sunmak için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Kadrolu ve güvenceli istihdam ile yeterli teknisyen ve ebe görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik hizmetleri desteklenmelidir" ifadelerini kullandı.
Eylemde sık sık, "Direne direne kazanacağız" ve "Sağlıkta yıkımı durduracağız" sloganları atıldı.
ADANA
Adana'da "Aile hekimliği eziyet yönetmeliğine hayır" pankartı ve "Direne direne kazanacağız" ve "Sağlıkta yıkımı durduracağız" sloganlarıyla açıklama yapıldı. Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Polatöz, "Bu yönetmeliği geri çekip bizimle masaya oturuncaya kadar geri adım atmayacağız" dedi.
İZMİR
İzmir'de yapılan açıklamada, "Eziyet yönetmenliği varsa biz yokuz" ve "Aile Hekimliği 'eziyet' Yönetmenliğine hayır" pankartı açılarak, sık sık "Eziyet yönetmenliği geri çekilsin", "Sağlık Bakanı istifa" ve "Sağlığa bakan aranıyor" sloganları atıldı.
Çok sayıda sağlık emekçisinin katıldığı eylemde Dr. Muhteber Çelik, "Birinci basamağı artık daha fazla tüketmeyin, buna izin vermeyeceğiz. Bu yönetmelik geri çekilene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.
ŞIRNAK
Şırnak'ta devlet hastanesi önünde yapılan açıklamada, "Eziyet yönetmenliğine hayır" pankartı ile "Sermaye sağlıktan elini çek", "Sağlıkta dönüşüm sağlıksızlık yaratıyor" dövizleri taşındı.
SES Şırnak Şube Eşbaşkanı Samet Kaya, "Bizler, halkımıza ve meslektaşlarımıza karşı sorumluluğumuzun gereği olarak, hekimlere ve sağlık emekçilerine maddi kayıplar ve iş güvencesizliği getiren, halkın sağlığına katkısı olmayan yönetmelik geri çekilerek 5 maddelik taleplerimiz yerine getirilene kadar her türlü hukuksal mücadele ve eylemliliği hep birlikte hayata geçirme konusunda kararlı olduğumuzu bildiriyoruz" ifadelerini kullandı.
ANTALYA
Antalya'da sağlık emekçileri, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü önünde yan yana geldi.
SES Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz, "Sağlık Bakanlığının hiçbir sağlık meslek örgütüne danışmadan hazırladığı yeni aile hekimliği 'eziyet yönetmeliği' özünde hasta yaratma projesi odaklı, 'birey hasta olmalı ki sağlık çalışanları performans yapabilsin' mantığına dayanmaktadır! Bu yaklaşım, Bakanlık yetkililerinin koruyucu sağlığı ne kadar yanlış anladığını da göstermektedir. Bakanlık, sağlık kurumlarına başvuran hasta sayısı ile değil, ne kadar kişiyi hastalıklardan koruduğu ile övünmelidir" dedi.
ESKİŞEHİR
Eskişehir ve Bilecek Tabip Odası'ndan İl Sağlık Müdürlüğüne yürüyen sağlık emekçileri, yürüyüşte sık sık "Bakan istifa", "Sağlıkta dönüşüm ölüm demektir", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları attı.
Ortak açıklamayı yapan Eskişehir ve Bilecek Tabip Odası Başkanı Nazan Aksaray, Sağlık Bakanlığı'nı hataları konusunda uyarıp çözümler sunduklarını belirterek, "Yönetmelik, hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırlamaktadır. En temel ilaç gruplarının reçetelenmesini ve sevkleri sınırlayarak hekim bağımsızlığını yok saymaktadır" ifadelerini kullandı.
Yönetmelik nedeniyle hekim istifalarının artacağı uyarısında bulunan Aksaray, "Açıkça, sağlığı yönetemiyorlar. Çözüm kolaydır. Ancak bunun için paraya değil, insana, emeğe, bilime, liyakate önem veren bir sistem gerekir. Güçlü bir birinci basamak sağlık hizmeti istiyoruz. Koruyucu sağlık hizmetinin öncelenmesini, sevk zincirinin getirilmesini istiyoruz. Aile sağlığı çalışanlarının kadrolu ve güvenceli kamu personeli olmasını, aile sağlığı merkezi binalarının kamuya ait ve sağlık hizmeti için uygun güvenlik ve yapıda olmasını istiyoruz" dedi.
ANTAKYA
Antakya'da meslek sağlık örgütlerinin katılımıyla ortak açıklamayı yapan SES Şube yöneticisi Sibel Canbolat, sonuç alıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti.