3 Ekim 2024 Perşembe

Türkiye'nin yıllık aşı ihtiyacı 328 milyon doz

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüs aşısı için 50 milyon dozluk anlaşma yaptıklarını açıklarken, Türkiye'nin yıllık 328 milyon doz aşıya ihtiyacı olduğu ortaya çıktı.

Kademeli aşılama sisteminde yoksullar en alt kademede yer alırken, alınacak aşı dozunun yetersizliği ortaya çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısı için 50 milyon dozluk anlaşma yaptıklarını açıkladı. Erciyes Üniversitesi bünyesinde çalışmaların yürütüldüğü İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKUM) Müdür Yardımcısı Ahmet İnal, bir yıllık aşı ihtiyacının 328 milyon doz olduğuna dikkat çekti.

İnal, uzun dönem bağışıklanmanın ne kadar olacağını bilmediklerini belirterek, "Biz tahmini altı ya da sekiz ay olarak bekliyoruz. Eğer altı ayda bir aşılanma gerekiyorsa bizim yıllık aşı ihtiyacımız 328 milyon doz. 328 milyon dozu sizin mutlaka kendinizin üretmesi gerekiyor" diye konuştu.

AŞI ÜCRETLİ Mİ YAPILACAK?
Sağlık Bakanı Koca, Çin'de üretilen CoronaVac aşısından 50 milyon doz satın almak için anlaşma yapıldığını, farklı aşılar için de görüşmelerin devam ettiğini belirtmişti. Bakan Koca, "Çin daha fazla talebimizi karşılayamadı. Diğer aşılarla ilgili de işbirliğimiz devam ediyor. Bulabildiğimiz diğer aşıyı getirteceğiz. Ruhsatını almış bir aşı, başvuru sonrası Türkiye'de de test ve onaydan geçerse, eczaneden satışına izin verebiliriz" demişti.

Bakanın 'eczane satışına izin verilecek' açıklaması koronavirüs aşısının ücretli yapılacağını gösteriyor. Sağlık Bakanı Koca, daha önce yaptığı açıklamada aşının herkese ücretsiz yapılacağını söylemiş fakat Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), 'aşı herkese ücretsiz yapılsın' önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedilmişti.

İLK AŞIYI BAKAN KOCA OLACAK
Bakan Koca, Türkiye'de yapılacak aşıya karşı güvensizliği aşmanın yolunu kameralar önünde aşı olmakta buldu. Çin'den gelen koronavirus aşısına ilişkin konuşan Bakan Koca, "Aşıyla ilgili tüm onay süreçleri bittikten sonra bir hastaneye gideceğim ve kamuoyunun huzurunda aşıyı yaptıracağım" dedi.