2 Ekim 2024 Çarşamba

Türkiye'nin dört bir yanında Newroz hazırlıkları başladı

Türkiye'nin dört bir yanında Newroz çalışmalarının startı verilerek 2022 Newroz'unda Ortadoğu halklarının, ezilenlerin, kadınların, işçilerin ve gençlerin bir araya gelip barış ve özgürlük mücadelesini büyütecekleri vurgulandı. İzmir ve Urfa'da yapılan açıklamalarda, 20 Mart günü yapılacak Newroz mitinglerine katılım çağrısında bulunuldu.

İzmir, Adana, Urfa ve Mersin'de Newroz Tertip Komiteleri 2022 Newroz'u için çalışmalara başladıklarını duyurdu. Bu sene "Şimdi kazanma zamanı" şiarıyla örgütlenecek Newroz kutlamalarına giderken, Kürt halkı başta olmak üzere ezilen halklar, işçiler, emekçiler, kadınlar ve gençler olarak 8 Mart'ın ruhunu Newroz'a taşıma ve barış için birlikte mücadele vurgusu yapıldı.

İZMİR
İzmir Newroz Örgütlenme Komisyonu, 2022 Newroz çalışmalarının startını Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasında düzenlediği basın toplantısıyla verdi. 11 dilde "Newroz kutlu olsun" pankartının asıldığı basın toplantısına, TJA, HDK, HDP, TÖP, TİP, EMEP, Partizan, Kaldıraç, SMF ve Alınteri temsilcileri katıldı.

HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik, 8 Mart'tan aldıkları güç ve moralle Newroz arifesine girdiklerini belirtti. Hegemonik emperyalist güçlerin savaş ve çatışmalarla halklara kaos, yoksulluk ve açlık dayattığını kaydeden Çelik, Türkiye'de derinleşen siyasi ve ekonomik krizle halkın yoksulluk, açlık ve sefaletle yüz yüze bırakıldığını dile getirdi. İşçi grevleri, kadın ve LGBTİ+'ların barikatları yıkması, gençliğin dinamizmi, ekolojik yıkıma karşı direnenler, Efrîn'den Kazdağları'na uzanan mücadele birliğinde olduğunu söyleyen Çelik, 12 Mart darbesi ve Gazi katliamını hatırlatarak, "Bu coğrafyada egemenler ne zaman kriz halini yaşasa, ya darbe mekaniği ile var olan demokrasinin küçük kırıntılarını askıya almış ya da katliamlar gerçekleştirerek halkları ve mücadele dinamiklerini ezmeyi susturmayı tercih etmişlerdir" dedi. Çelik, Gazi, Halepçe ve Beyazıt katliamlarını lanetleyerek sorumlulardan tarih önünde hesap soracaklarını dile getirdi.

Demirci Kawa mitolojisinde simgeleşen Newroz'un zalimlere karşı direniş ve isyanı ifade ettiğini vurgulayan Çelik, "Ezilenler, her çağın ve dönemin Dehaklarına amansız fakat umutla ve cesaretle canları pahasına onur savunmalarını yapıp yaşam haklarına sıkı sıkıya sarıldılar. Tekçi zihniyete karşı yeni yaşam mücadelesi veren halkların, ezilenlerin, sömürülenlerin, ötekileştirilenlerin ve dışlananların kolektif, dayanışmacı ve kurucu birleşik iradelerinin bayrağını geçmişten geleceğe taşımanın adıdır Newroz" ifadelerini kullandı.

Ortadoğu halklarının, ezilenlerin ve Kürt halkının kadim bayramı Newroz'un bu sene de büyük bir coşkuyla kutlanacağını belirten Çelik, "Newroz ateşleri etrafında adaletin, eşitliğin, onurun ve barışın güçleri, faşist zorbalığa karşı birleşecek ve kaynaşacaktır. İmralı zindanından başlamak üzere, topluma yayılan tecrit zulmünü kıracak kararlılığını ortaya koyacak, özgürlüğün ve kazanmanın yolunu açacaktır. Keyfi uygulamalar ile bir cezalandırmaya dönüşen infaz rejimi, başta Aysel Tuğluk olmak üzere hasta tutsakların tedavi ve tahliye haklarının keyfi bir şekilde engellenmesine karşı mücadele kararlılığını ortaya koyacaktır. Halklarımızın birleşik iradesi, demokrasi ve özgürlük davasının kazanılmasında yeni bir dönemi başlatacaktır" dedi.

Çelik son olarak, herkesi 20 Mart Pazar günü saat 13.00'da Gündoğdu Meydanı'na, Newroz ateşini harlamaya, direniş halaylarını birlikte kurmaya çağırdı.

URFA
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü de açıklama yaparak Urfa'da Newroz'un startını verdi. Açıklamaya HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü de katıldı.

HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ziya Çalışkan, her yıl Newroz ile barış ve özgürlük mücadelesini yükselttiklerini kaydetti. Çalışkan 20 Mart günü Urfa'da yapılacak Newroz mitingine katılım çağrısında bulundu.