6 Ekim 2024 Pazar

Türkiye'de basın kartı sahiplerinin sadece yüzde 25'i kadın

Türkiye'de 15 bin 148 basın kartı sahibinden yalnızca yüzde 25'i kadın gazeteci.

Türkiye'de 31 Aralık 2020 itibariyle 15 bin 148 basın kartı sahibinden yalnızca yüzde 25'i kadın gazeteci. Basın kartı sahibi olan yüzde 75'lik kesim ise erkek gazetecilerden oluşuyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesine verdiği yanıtta "31.12.2020 tarihi itibarıyla 15.148 basın kartı sahibi basın mensubu bulunmaktadır. Bu basın kartı sahiplerinden yüzde 25'i kadın, yüzde 75'i erkektir" dedi.

'HÜKÜMETİN POLİTİKALARININ SOMUT GÖSTERGESİDİR'
Tanrıkulu verilen yanıta dair "AKP Hükümetleri döneminde 'kadın'a olan bakış açısı kendisini her alanda göstermiştir. Basında bile sarı kart ile çalışan kadın sayısının bu kadar az olması son 20 yılda Hükümetin kadına karşı yürüttüğü politikaların somut ve acı göstergesidir" dedi.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu 10 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle bir yazılı soru önergesi verdi. Tanrıkulu önergesinde 2020 yılında sarı basın kartı sahibi kaç kişinin olduğunu, sürekli sarı basın kartı taşıyan kişi sayısını, kadın erkek olarak sarı basın kartı dağılımını ve fiilen mesleğini 10 yıl icra edenlere istisnasız sarı basın kartı verilebilmesi için bir çalışma düşünülüp düşünülmediğini sordu.

YÜZDE 25 KADIN, YÜZDE 75 ERKEK
28 Nisan tarihinde ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı, verdiği yanıtta 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle 15 bin 148 basın kartı sahibi basın mensubu olduğu ifade etti, ancak basın kartı sahiplerinden sadece yüzde 25'nin kadın olduğunu, yüzde 75'nin ise erkek olduğunu belirtti. Tanrıkulu verilen yanıta dair "Ak Parti Hükümetleri döneminde 'kadın'a olan bakış açısı kendisini her alanda göstermiştir. Basında bile sarı kart ile çalışan kadın sayısının bu kadar az olması son 20 yılda Hükümetin kadına karşı yürüttüğü politikaların somut ve acı göstergesidir" dedi.

Ayrıca Oktay'ın, Tanrıkulu'nun fiilen mesleğini 10 yıl icra edenlere sarı basın kartının istisnasız verilmesi hususunda bir çalışma olup olmadığı sorusunu yanıtsız bırakması dikkat çekti.