3 Ekim 2024 Perşembe

'Türkiye translar için güvenli bir ülke değil'

İzmir'de açıklama yapan Kızıl Okyanus, ÖGK ve Üniversiteli Kadın Kolektifi, nefret cinayetlerine karşı eylem yaptı, "Türkiye translar ve LGBTİ+'lar için güvenli bir ülke değil" dedi.

Kızıl Okyanus LGBTİ+, Üniversiteli Kadın Kolektifleri ve Özgür Genç Kadın (ÖGK), 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü dolayısıyla İzmir'de açıklama yaptı. 

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamada, "Nefrete inat yaşasın hayat" pankartı açıldı.

Açıklama yapan İsmail Temel, Türkiye'nin trans cinayetleri sıralamasında Avrupa'da 1., dünyada ise 9. sırada yeraldığını, nefret saldırılarının da en yoğun yaşandığı ülkeler arasında yer aldığını kaydetti. 

Türkiye'nin translar ve LGBTİ+'lar için güvenli bir ülke olmadığını vurgulayan Temel, "Translara, LGBTİ+'lara ve kadınlara yönelik bu nefret saldırılarını, bu güvencesiz ortamı sadece topluma yıkamayız ve tesadüflere indirgeyemeyiz. Bu saldırıların her biri mevcut olan AKP hükümetinin politikalarıyla desteklediği saldırılardır. AKP hükümeti bulunduğu siyasal İslamcı ve tekçi konumu gereği; gerek medyası gerek siyaseti içinde bulundurduğu siyasetçileri gerek bakanlıkları gerek eğitim sistemi gerekse diyanet gibi kurumları aracılığıyla transfobiyi, homofobiyi ve kadın düşmanlığını normalleştirmekte, yaygınlaştırmakta ve meşrulaştırmaktadır" dedi.

Transların her an nefret cinayeti ile katledilme tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Temel, katillerin de cezalandırılmadığını belirtti. Hande Kader, Hande Buse Şeker, Çağla Joker, Eylül Cansın, Okyanus Efe gibi nice transın katledildiğini ya da intihara sürüklendiğini hatırlatan Temel, "Bugün onları acı ile tekrar anıyoruz. Translar isyanımızdır" dedi.