5 Kasım 2024 Salı

Türkiye Kuzey Kıbrıs'a İHA ve SİHA üssü kuruyor

Türkiye, Doğu Akdeniz'de enerji paylaşımıyla ilgili tansiyonu yükseltecek bir adım daha attı. Kuzey Kıbrıs Bakanlar Kurulu'nun, Geçitkale Havaalanı'nın İHA ile SİHA merkezi yapılması yönünde aldığı kararın ardında Mersin'den malzeme yüklü askeri gemiler yola çıktı.

Doğu Akdeniz'de enerji paylaşımıyla ilgili kriz devam ederken sondaj ve savaş gemilerini bölgeye yollayıp Libya ile deniz sınırı anlaşması imzalayan Türkiye, Kuzey Kıbrıs'a insansız hava araçları için üs kuracak.

13 Aralık'ta toplanan Kuzey Kıbrıs Yönetimi Bakanlar Kurulu, 1982 yılında Türk savaş uçaklarının inebilmesi amacıyla yapılan Geçitkale Havaalanı'nın İnsansız Hava Araçları (İHA) ile Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) merkezi yapılması yönünde karar aldı.

ANKARA'DAN EKİP GİTTİ
Doğu Akdeniz'de görev yapan sondaj ve savaş gemilerine eşlik eden İHA ve SİHA'ların Kuzey Kıbrıs'da konuşlanması için uzun süredir çalışmalar yapılıyordu. Bu amaçla yakın zamanda Ankara'dan giden uzman bir ekip, Geçitkale'de incelemelerde bulunduktan sonra olumlu görüş bildirdi. Sonrasında uzun süredir kapalı olan Geçitkale Havaalanı konusunda Ankara ile Kuzey Kıbrıs yönetimi arasında görüşmeler yapıldı.

Bu görüşmeler akabinde toplanan Bakanlar Kurulu, İHA ve SİHA'ların Geçitkale Havaalanı'nda konuşlandırılması kararı aldı.

ASKERİ MALZEME YÜKLÜ GEMİLER YOLA ÇIKTI
Bu kararın ardından askeri malzeme yüklü gemiler Mersin'den yola çıktı. Geçitkale Havaalanı'nın gelecek hafta SİHA ve İHA'ların uçuşuna hazır hale getirileceği belirtiliyor.

NATO standartlarında inşa edilen Geçitkale Havaalanı, Kuzey Kıbrıs'ın tek sivil havaalanı olan Ercan Havaalanı'nın 40 kilometre doğusunda yer alıyor. Bugüne kadar askeri amaçlarla kullanılmayan havaalanında, hava sporları federasyonunun küçük uçakları faaliyet gösteriyordu. Genelkurmay Başkanlığı'nın incelediği havaalanında, uzun bir pist, savaş uçakları için yapılmış, ancak İHA'lar tarafından da kullanılabilecek büyük hangarlar ve kontrol kulesi bulunuyor.

Geçitkale, 2010 yılında Kıbrıslı iş insanı Asil Nadir'e kargo uçaklarının kullanımı için 15 yıllığına kiralanmıştı. Bakanlar Kurulu ayrıca, kira sözleşmesinde yer alan ve hukukta 'mücbir sebep' diye adlandırılan güvenlik ihtiyacını gerekçe göstererek, sözleşmeyi askıya aldı.

RUM VE YUNAN MEDYASI GÜNDEMİNDE
Türkiye'nin attığı bu adım Rum ve Yunan medyasında da birinci gündem oldu. Rum ve Yunan gazeteleri, Türk uçaklarının 'burunları dibinde' üsleneceğini ve Rum hava sahasını kontrol edeceği yazıldı.