2 Ekim 2024 Çarşamba

Türkiye kentlerinde onbinler Newrozu kutladı

Türkiye'de Newroz kutlamaları için çok sayıda kentte sokağa çıkan halk Newroz alanlarını doldurdu. Ankara, Eskişehir, Adana, Antalya, Denizli, Aydın'ın da aralarında olduğu çok sayıda kentte yapılan Newroz kutlamalarına onbinlerce kişi katıldı.

Newroz kutlamaları için Türkiye'nin birçok kentinde bir araya gelen onbinlerce kişi HDP'ye yönelik saldırılar, tecrit politikaları, hasta tutsakların ölüme terk edilmesi, açlık, yoksulluk dayatmalarına karşı direnişin süreceğini söyledi, "Şimdi kazanma zamanı" dedi.
 
ADANA'DA ONBİNLER BULUŞTU: MÜCADELEYLE KAZANACAĞIZ
Adana'da Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda yapılan Newroz mitinginde onbinlerce kişi katıldı. HDP bayrakları ve "Bijî tekoşina ciwanen şoreşger", "Ji Kawa'ye keskinkar heta Kawaye hemden, bijî Newroz", "Tecridi kıracağız faşizmi yeneceğiz", "Newroz piroz be" ve "Kemal Kurkut ölümsüzdür" pankartlarıyla donatılan alana girişte polis ulusal kıyafetlere müdahale etmek istedi. Alana girişleri engellemeye çalışan polis halkın kararlı duruşu sonucu geri adım attı.

Birleşik Mücadele Güçleri, Adana'da yapılan Newroz kutlamasına "Bijî Newroz, yaşasın halkların birleşik mücadelesi" pankartı ve bileşenlerinin bayraklarıyla katıldı.

Kutlamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Barış Anneleri Meclisi, Emek Partisi (EMEP), Halkevi, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) temsilcileri, HDP Adana milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ile Kemal Peköz katıldı.

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI
Saygı duruşuyla başlayan Newroz'da, kitle hep bir ağızdan çarxe şoreşê marşını okuyup, "Bijî serok Apo" sloganı attı.

HDP İl Eşbaşkanlarının konuşmalarının ardından Barış Anneleri Newroz ateşini "Newroz piroz be" sloganları, alkış ve zılgıtlarla yaktı. Barış Annesi Şemsa Bağdu'nun konuşmasının ardından HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, siyasetçi Sırrı Sakık, SYKP MYK üyesi Betül Aksu, TÖP Sözcüler Kurulu üyesi Pelin Kahiloğulları, EHP Sözcüsü Özge Akman konuşma yaptı.

HDP Adana Milletvekilli Tülay Hatimoğulları, hasta tutsaklara özgürlük talebini dile getirdiği konuşmasında, Rusya-Ukrayna savaşına değindi. Tüm dünyada halkların barış istediğini belirten Hatimoğulları, Kürt sorununun çözümünün İmralı'dan geçtiğini söyledi, "İmralı kapıları açılsın. Sayın Öcalan'la diyaloğa girilsin ve ülkeye barış gelsin" diye belirtti.

OSMANİYE
Osmaniye'nin Yunus Emre Mahallesi'nde kutlanan Newroz'a yüzlerce kişi katıldı. "Şimdi kazanma zamanı" ve "Birlikte değiştireceğiz, şimdi kazanma zamanı" pankartları polisin engelleme çabalarına rağmen alana asıldı.

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, yoksulluk nedeniyle yaşanan intiharlara değindi, "Bu sorunların nedeni AKP ve MHP'dir" dedi. Hasta tutsakların ölüme terk edilmesine tepki gösteren Sürücü, Aysel Tuğluk başta olmak üzere tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını gerektiğini söyledi. İmralı hapishanesinden başlayarak tüm hapishanelere yayılan tecrit politikalarına dikkat çeken Sürücü, "Zaman Sayın Öcalan'ın özgürlüğünün zamanıdır. Artık tecrit politikasından vazgeçin" çağrısında bulundu.

Osmaniye'de Newroz ateşini, Cizre bodrumunda katledilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) PM üyesi Mehmet Yavuzel'in annesi Hanım Yavuzel ve kadınlar yaktı.

ANTALYA
Antalya'da Kepez Kent Meydanı'nda sabahın erken saatlerinde bir araya gelen binlerce kişi Newrozu coşkulu bir şekilde kutladı. Alanda kadınların giydiği ulusal kıyafetler renkli görüntüler oluşturdu.


 
Rengarenk flamalarla süslenen alana, "Deniz Poyraz ölümsüzdür" ve "Tecridi kıralım hasta tutsakları özgürleştirelim" pankartları ile HDP İzmir İl Örgütü binasına yönelik silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz ile hasta tutsak Aysel Tuğluk'un fotoğrafları asıldı.

"Bijî Newroz" ve "Bijî berxwedana zindana" sloganlarının atıldığı kutlama saygı duruşuyla başladı.

Antalya İl Eşbaşkanlarının konuşmalarının ardından HDP İl Kadın Meclisi Sözcüsü Nur Aytemur, kadınların 8 Mart ruhuyla Newroz alanlara aktığını vurguladı.

'TECRİTLE SUÇ İŞLİYORSUNUZ'
HDP Milletvekili Kemal Bülbül de hapishanelerde tutsak edilen HDP'lileri selamladı, tecrit politikalarına değinerek "Tecrit suçtur" dedi. Geliştirilen tüm baskılara karşı halkın direndiğini ifade eden Bülbül, ilk seçimde AKP ve MHP'yi göndereceklerini söyledi.

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI
Konuşmaların ardından Bülbül, Barış Anneleri ile beraber Newroz ateşini yaktı. Yakılan ateşin ardından anneler, beyaz balon ve güvercin uçurdu.

Newroz kutlaması Sarya Müzik Topluğu'nun ezgileriyle çekilen halaylarla sona erdi.

DÖRTYOL
Hatay'ın Dörtyol ilçesinde de, Newroz Eski Futbol Sahası Alanı'nda büyük bir coşkuyla kutlandı. "HDP Denizdir, Denizlerimiz tükenmeyecek" pankartının asıldığı alan, HDP bayraklarıyla süslendi. HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan konuşmasında dayatılan tüm baskı ve ölümlere rağmen Kürtlerin her yerde renkleriyle alanlara aktığını söyledi, "Bugün Kürtler her alanda, cezaevlerinde, Meclis kürsüsünde, Dörtyol'da direniyor. Direnmeye de devam edeceğiz" diye belirtti.

İSKENDERUN
Hatay'ın İskenderun ilçesinde ise, Buluttepe Mahallesi'ndeki Newroz alanında kutlama yapıldı. Rengarenk flamalarla süslenen alana, "Faşizme ve ırkçılığa hayır" ve "Newroz piroz be" pankartları asıldı. Gençler ve kadınların katılımının yoğun olduğu kutlamada Newroz ateşinin yakılmasının ardından HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan konuşma yaptı.

BURSA'DA HALK ARABAYATAĞI'NDAKİ NEWROZ ALANINDA TOPLANDI
Bursa'nın Yıldırım ilçesindeki Arabayatağı'ndaki Newroz alanında binlerce kişi toplandı. Newroz kutlamasında "Yoksuldan alıp zengine veriyorlar değiştireceğiz", "Şimdi özgürleşme zamanı", "Şimdi gençlik zamanı" pankartları açıldı.

ESP üyeleri bayraklarıyla katıldığı Newroz kutlamasında, "Bijî Newroz bijî sosyalizm", "Yaşasın Newroz yaşasın sosyalizm" sloganlarını attı. Gençlerin yoğunlukta olduğu Newroz kutlamasına, Eğitim-Sen, EMEP, Halkevleri, TİP, SMF, TÖP de katıldı.

ÇANAKKALE
Çanakkale'de Newroz'un adresi Esenler Mahallesi oldu. Halkın akın ettiği Newroz kutlamasında kadınlar renkli giysileriyle alanı doldurdu ve sık sık "Jin jiyan azadî" sloganını attı. Newroz kutlamasına Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu katıldı.

TEKİRDAĞ
Tekirdağ'da da Ergene alanında buluşan binlerce kişi, halaylar çekerek Newrozu kutladı. Büyük bir coşkula yapılan kutlamaya HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu ve Parti Meclis üyeleri katıldı.

ANKARA NEWROZU: BOYUN EĞMEYEN MİLYONLARIZ
Ankara'da halk Newroz kutlaması için Anıtpark'ta bir araya geldi. Sahneye Türkçe ve Kürtçe, "Newroz kutlu olsun", "Newroz pîroz be" yazılı pankart asılırken, alan, Newroz'un çağrıcısı Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri'nin bayraklarıyla donatıldı. Alanda sık sık, "Bijî Newroz", "Newroz piroz be" ve "Bijî berxwedana zindana" sloganları atıldı.

Saygı duruşunda çerxa şoreşê marşının okunduğu Newroz kutlamasında HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu konuşma yaptı. Kerestecioğlu, "Bu yıl hep beraber 'kazanma zamanı' diyoruz. Hep beraber kazanacağız. Dehak'lara karşı kadınlar, işçiler, Kürtler, Aleviler tüm halklar olarak Kawalarız hep beraber birleştik. Bugünün Kawa'sı HDP'dir. Bugünün Kawa'sı direnen halklar, işçiler kadınlardır. Nasıl Kawa boyun eğmediyse bugün de aynı şekilde boyun eğmeyen milyonlarız. Biz bu Newroz'a rehin alınan arkadaşlarımızın sesini yükseltiyoruz" dedi.

Kapatma davaları ve savaş politikalarına değinen Kerestecioğlu'nun konuşmasının ardından kitle sık sık, "Bijî berxwedana HDP", "Direne direne kazanacağız" sloganlarını haykırdı.

ESKİŞEHİR NEWROZU'NDA ORTAK MÜCADELE VURGUSU
Eskişehir'de soğuk havaya rağmen coşkuyla kutlanan Newroz'a ESP ve SGDF bayrakları da taşındı.

Eskişehir Demokrasi Güçleri öncülüğünde Orman Fidanlığı'nda bir araya gelen kitle Newroz'u kar yağışı ve soğuk havaya rağmen coşkuyla kutladı.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, ortak mücadele zeminlerine dikkati çektiği konuşmasında, AKP-MHP iktidarının çöküş sürecine girdiğini belirtti, ülkede yaşanan çoklu kriz ortamına karşı mücadele etmek gerektiğini vurguladı.

AYDIN
Aydın'ın Efeler ilçesi Osmanyozgatlı Mahallesi'nde düzenlenen Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Alana, HDP İzmir il binasında katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafı ve "Deniz Poyraz ölümsüzdür" ve "Kampüslerden Newroz alanlarına öğrenci gençlik Mazlumların ruhuyla yürüyor" yazılı pankartlar asıldı.

Newroz alanını, sarı, kırmızı, yeşil flamalar ile giydikleri ulusal kıyafetleriyle sabah saatlerinde dolduran halk, ezgiler eşliğinde halay çekti.

Kutlamada konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Newrozların halkların bütün faklılıkları ile bir arada yaşamak istemi olduğunu belirterek, "2022 kazanma zamanı, biz 2022'de bu iktidarı göndereceğiz. 2013 Newrozu hepimize umut verdi. Barışa çok yaklaşmıştık. Sayın Abdullah Öcalan ile yapılan görüşme Türkiye'deki kalıcı barış için çok önemliydi. Bu iktidar o masayı devirdi" dedi.

Kemalbay ve kadınlar Newroz ateşini yakarak halaya durdu.

MANİSA
Manisa'nın Lale Meydanı'nda yüzlerce kişinin katılımıyla Newroz ateşi yakıldı. HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Newroz için bedenini ateşe verenleri andığı konuşmasında, "Bu Newroz'ların coşkusunu bizler onlara borçluyuz" dedi. Sarısaç, "Türkiye'nin bu hale gelmesinin tek sebebi barış müzakerelerinin bozulması ve Öcalan'ın tecrit altına alınmasıdır. Öcalan'a uygulanan tecrit halklara tecrittir. Öcalan'a uygulanan tecrit ile sadece Kürtler zararlı çıkmayacaktır. Barış, kardeşlik zarar görecektir. Kürt sorununun barış ve demokratik şekilde çözülmesi için bir an önce İmralı kapıları açılmalıdır. Kürt sorununu silahlı yöntem ile çözenler, dün nasıl kaybetti ise bugünde kaybetmeye mahkumdur" dedi.

DENİZLİ
Denizli'de Newroz Merkezefendi ilçesinde kutlandı. Kutlama alanına, HDP bayrakları, "Şimdi kazanma zamanı", "Barış ve demokrasiyi birlikte kazanacağız, halklar kazanacak", "Dehak'lara karşı Kawa olmalı", "Bijî Newroz", "Savaşa, yoksulluğa, eşitsizliğe karşı, demokrasi ve özgürlük için şimdi dayanışmayla kazanma zamanı" ve "Newroz Piroz be" pankartları asıldı.

Daha sonra Newroz ateşi, "Newroz piroz be" ve "Bijî Newroz" sloganlarıyla yakıldı.

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde Yüzüncü Yıl Mahallesi'nde yüzlerce kişinin katılımıyla Newroz ateşi yakıldı.

Ayvalık'ta ise Yeni Mahalle'de salon etkinliği düzenlendi.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde de Newroz kitlesel kutlandı. Yenikavak Mahallesi'nde gerçekleşen kutlamaya yüzlerce kişi katıldı.