21 Eylül 2024 Cumartesi

'Türkiye kayıplarla ilgili uluslararası sözleşmeyi imzalamalıdır'

Batman'da gerçekleştirilen kayıplar eyleminde, "Türkiye Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşmeyi imzalanmalıdır" denildi.
İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla her hafta düzenledikleri oturma eyleminin 413.sü gerçekleştirdi.
 
İHD şube binasında yapılan eylemde "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartı açıldı. Eylemde, gözaltında kaybettirilenlerin yanı sıra Sur'da öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin fotoğrafı da taşındı. Eyleme, HDP Milletvekili Feleknas Uca, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukatlar, kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları katıldı.
 
Eylemde konuşan İHD Şubesi yöneticilerinden Abdurrezak Katmaz, annelerin çocuklarının arama mücadelesine yıllardır omuz verdiklerini ve destek vermeye de devam edeceklerini belirterek, "Gözaltında kaybetme insanlığın bir utancı, uygarlığımızın kara deliğidir" dedi.
 
İHD olarak beş temel taleplerinin olduğunu belirten Katmaz, "Zorla kaybedilenlerin akıbeti ortaya çıkarılmalıdır. Fail ve sorumlular yargı önünde hesap vermeli, devlet gözaltında kaybetme suçundaki sorumluluğunu kabul etmeli, gözaltında kaybetme fiilinin fail ve sorumlularını koruyan cezasızlığa son vermeli, Türkiye Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşmeyi imzalanmalıdır" ifadesinde bulundu.