3 Ekim 2024 Perşembe

Türkiye 'İngilizce yeterliliği'nde Avrupa'da sondan ikinci

Türkiye "İngilizce yeterliliği kazandırma" konusunda 33 Avrupa ülkesi arasında sondan ikinci, 100 dünya ülkesinden oluşan listede ise 79'uncu oldu.

EF Education First isimli kuruluşun "İngilizce yeterlilik endeksi" isimli çalışma "İngilizce yeterliliği kazandırma" konusunda Türkiye'nin 33 Avrupa ülkesi arasında sondan ikinci olduğunu ortaya koydu. Türkiye 100 dünya ülkesinden oluşan listede ise 79'uncu oldu.

EF Education First isimli kuruluşun son yayımladığı, "İngilizce yeterlilik endeksi" isimli çalışma, PISA'ya göre fen, matematik ve okuma becerileri açısından alarm veren Türkiye'deki eğitim sisteminin "İngilizce yeterliliği kazandırma" konusunda da yetersiz olduğunu gösterdi.

İngilizcenin ilk, orta ve lise kademelerinde zorunlu olarak toplam 1296 saat okutulduğu Türkiye, 33 Avrupa ülkesinin yer aldığı listede 32. sırada yer alırken; Azerbaycan listenin sonuncusu oldu. Listenin birinci sırasında ise Hollanda bulunuyor. Belarus, Arnavutluk ve Gürcistan gibi ülkeler de Türkiye'nin önünde yer alıyor.

100 dünya ülkesinin olduğu listede ise Türkiye kendisine 79'uncu sırada yer bulabildi. İngilizce yeterliliği açısından, "Çok düşük yeterliliğe" sahip ülkeler arasında gösterilen Türkiye ile aynı sınıfta yer alan diğer bazı ülkeler ise Bangladeş, Morokko, Katar, Afganistan.

Raporda, "Türkiye'nin son beş yılda AB'ye katılma hayalleri soldu ve başka öncelikler ortaya çıktı. İngilizce eğitiminde pratikten ziyade dil bilgisine odaklanıldı" yorumu yapıldı.