21 Eylül 2024 Cumartesi

Tunus'ta 'kadın devrimi' atölyesine yoğun ilgi

SKB'nin Kongra Star ile birlikte, Dünya Kadın Kongresi'nde düzenlediği "Kadın devrimi ve Rojava" konulu atölyeye kadınların ilgisi yüksek oldu.

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Dünya Kadın Konferansı'nın 3. gününde iki atölye gerçekleştirdi. "Kadın emeği, kadının görünmeyen emeği ve kadın grevi" başlıklı atölye, Emekçi Kadınlar (EKA) ile birlikte organize edildi. Atölyeye Türkiye, Kürdistan, Almanya, Fransa, İsviçre, Hollanda,
Kamerun ve Arjantin'den de kadınlar katıldı.

SKM: TOPLUMSAL CİNSİYETİN SÜRDÜRÜLMESİ İÇİN KADIN EMEĞİNE İHTİYAÇ VAR
SKM Genel Meclis Üyesi Beycan Taşdemir, kadının ev içi emeğinin görünmezliğinde hem erkeğin hem de kapitalist sistemin çıkarı olduğunu belirtti. Taşkıran, "Toplumsal cinsiyetin sürdürülmesi için kadının bu emeğine ihtiyaçları vardır" dedi. Ev içi emeğin karşılıksız kaldığı kadar toplum tarafından yok sayıldığını, kadının evde yaptığı tüm işlerin, onun görevi olarak algılandığını belirtti.

'AİLEDEKİ SÖMÜRÜ BURJUVA EGEMENLİĞİ DE GÜÇLENDİRİYOR'
Kadının ev içindeki konumunun cinsiyetçi sömürü olduğunun altını çizen Taşkıran, "Burjuva ailedeki bu sömürü, erkek egemenliğini de güçlendirmektedir. Dolayısıyla, ev içi emeğin ücretlendirilmesi, her şeyden önce erkek egemenliğinin zeminini de sarsacak ve bu işlerin kadının görevi olarak algılanmasına son verecektir" dedi.

SKB: DÜNYA KADIN KONFERANSI, KADIN GREVİNİ GÜNDEMLEŞTİREBİLİR
Sosyalist Kadınlar Birliği Avrupa Koordinasyon Üyesi Ayşe Yumli, 8 Mart kadın grevinin kimi ülkelerde güçlü, kimi ülkelerde zayıf bir şekilde örgütlendiğine dikkat çekti, "İşçi sınıfının bir bütün katıldığı grev örnekleri, tüm emek alanlarını kapsayan genel grev haline dönüştü. Dünya Kadın Konferansı, çeşitli kıtalardan gelen kadınların gündemine kadın grevini sokarak bu duruma müdahale edebilir" dedi.

Ukrayna savaşını hatırlatan Yümli, 2023 yılında 8 Mart kadın grevinin, savaş ve ekonomik yıkıma karşı örgütlenmesi görevini Dünya Kadın Konferansı'nın üstlenmesi gerektiğini söyledi.

EKA: DEVRİMCİ MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM
EKA adına konuşan Seher Dursun, kadın emeğinin tablosunu çizdi. Kadının ev içi emeğinin toplumsallaştırılması gerektiğini önerisinde bulundu. Kadınların kurtuluşunun sosyalizmde olduğunu belirten Dursun, "Devrimci mücadeleyi büyütelim" çağrısını yaptı.

Atölyeye Kamerun, Arjantin ve İsviçre'den katılan delegeler, mücadele deneyimlerini paylaştı.

KADIN DEVRİMİ VE ROJAVA DEVRİMİ ATÖLYESİ 
SKB, Dünya Kadın Konfenansı'nda Kongra Star ile birlikte "Kadın devrimi ve Rojava devrimi" konulu atölye çalışması da yapıldı.

DEMİR: KADIN DEVRİMİN NESNEL ZEMİNİDİR
Gazeteci Arzu Demir, "Neden bir kadın devrimi sürecindeyiz?" sorusuna yanıt verdi. Kapitalizmin temel çelişkisi olan üretimin toplumsal karakteri ile mülkiyetin özel karakteri arasındaki çelişkinin, toplumsal cinsiyet ayrımı üzerinde de işlediğine dikkat çekti, "Burjuvazi bir yandan kadının eve bağımlı konumunu süreklileştiren, hatta güçlendiren adımlar atarken, diğer yandan da kadını gerek iş gücü gerekse de beden sömürüsü ekseninde evin dışına çeker. Bu çelişki de kadın devriminin nesnel zeminidir" dedi.

Erkek egemenliğinin maddi bir kurum olduğunu belirten Demir, "Tek tek kadınların özgürleşme eylemlerinin de karşısına salt bir zihniyet sorunu olarak değil, somut maddi bir iktidar olarak çıkar. Bu nedenle erkek egemenliğinin karşısına kadınların maddi bir kuvvet olarak çıkması gerekir" dedi.

KKÖ VE MLKP PROGRAMLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ
KKÖ ve MLKP'nin program ve örgütlenme modeline dikkat çeken Arzu Demir, "Demokratik devrim programında, kadınların, hem Sovyet iktidarının içinde eşit bir kuvvet olarak hem de bu iktidarın yanında bağımsız bir kuvvet olarak örgütlenmesi gerektiğini belirtmektedir" dedi. Kadınların, partilerin içinde tüzük ile güvence altına alınmış örgütlerinin yanı sıra hayatın her alanında örgütlenmesinin, kadın devrimine giden sürecin en önemli noktası olduğunu belirtti.

'IŞİD'İ YENDİK ANCAK TEHDİT SÜRÜYOR'
Kongra Star adına panele katılan Menal Muhammed, Rojava devriminde kadınların örgütlenme deneyimlerini detaylıca anlattı. Ekonomiden savunmaya kadınların hayatın her alanında örgütlenerek devrim sürecine katıldıklarını belirtti. YPJ'nin yarattığı değişimi anlatan Menal Muhammed, "Bütün bunlar elbette kolay olmadı. Her yerde dirençle karşılaştık. Bugün hala çocukların evlendirilmesine karşı mücadele ediyoruz" dedi.

Türk devletinin yeni işgal tehditlerine dikkat çekti, "IŞİD'i yendik ancak devrimimize yönelik tehditler son bulmadı. Türk devleti yeni işgal saldırıları ile devrimimizi tehdit etmektedir. Bu saldırıların karşısında durmak tüm insanlığın kurtuluşu için gereklidir" dedi.

Çeşitli ülke ve uluslardan 150 kadının katıldığı atölyede, sunumlarından sonra iki saat boyunca çok canlı bir tartışma yapıldı.