22 Kasım 2024 Cuma

Tükel: 14 Mart Tıp Haftası'nda vaat dinlemek istemiyor

14 Mart Tıp Haftasında "Artık vaat dinlemek istemiyoruz" diyen sağlık meslek örgütleri, "Sağlıkta şiddet yasa tasarısı yasallaştırılsın. Güvenlik soruşturmaları kaldırılsın" dedi.
Türk Tabipleri Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, 14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla sağlık çalışanlarının taleplerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.
 
TTB Merkez Konsey binasında düzenlenen basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, TTB İkinci Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, SES Eş Genel Başkanları Gönül Erden ve İbrahim Kara katıldı.
 
Basın toplantısında konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, "Sağlıkta şiddet yasa tasarısı ve fiili hizmet zammı yasa değişikliği önerisi bekletmeksizin yasalaşmalı. Sağlık çalışanlarının ücretleri ve emeklilik aylıkları insanca yaşamaya izin verecek şekilde düzenlenmeli. Sağlık alanında güvenlik soruşturması kaldırılmalıdır" taleplerinin acil olarak karşılanmasını istedi.
 
ARTIK VAAT DİNLEMEK İSTEMİYORUZ
 
Yıllardır her 14 Mart'ta sağlık çalışanlarının sorunlarını dile getirdiklerini ifade eden Tükel, haklılıklarının Sağlık Bakanlığı ve hükümet yetkilileri tarafından kabul edildiğini ancak 14 Mart'ta artık vaat dinlemek istemediklerini vurguladı.
 
Taleplerinin acilen yerine getirilmesini isteyen Tükel, sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve çalışma ortamının etkisi sonucu gelişen psikososyal sorunların söz konusu olduğunu söyledi. Tükel, yıllardır çalışma ortamından kaynaklanan sorunlar altında görev yapan sağlık çalışanları olarak, 2014 yılından bu yana yıpranma paylarını istediklerini kaydetti.
 
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÜCRETLERİ VE EMEKLİLİKLERİ ARTTIRILSIN
 
Mesleki bağımsızlığın, insanca yaşayacak çalışma şartlarının, nitelikli çalışma ihtiyaçlarının dışında düşünülemeyeceğinin altını çizen Tükel, "Performansa dayalı ek ödeme sisteminden vazgeçilmelidir. Emekliliğe yansıyacak, güvenceli, görev tanımına, liyakat ve kariyere uygun bir ücretlendirme politikası izlenmelidir" diye belirtti. Tükel, "Sağlık çalışanları ve sağlık çalışanı emeklilerinin ücretleri, şu anda aldıklarının iki katından az olmayacak şekilde düzenlenmelidir" diye konuştu.
 
SAĞLIKTA ŞİDDET YASA TASARISI YASALLAŞSIN
 
Sağlık çalışanına yönelik şiddet, sağlık hizmet sunumunun hemen tüm aşamalarında yaygın ve ciddi bir sorun haline geldiğini ifade eden Tükel, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti arttıran nedenler arasında şiddeti uygulayan kişilerin cezalandırılmayacakları ya da önemsenecek bir yaptırımla karşılaşmayacakları düşüncesi olduğunu belirtti. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete asla hoşgörü gösterilmeyeceği, aksine şiddet suçlarının mutlaka cezalandırılacağı düşüncesinin yerleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Tükel, kamu sağlığını bozduğu için de ayrıca cezalandırılacağı düşüncesinin oluşturulması, önleyicilik açısından önemli bir adım olacağını kaydetti.
 
Türk Ceza Kanunu'na ek madde yapılmasını öneren Tükel, değişikliğin şu şekilde yapılmasını istedi:
"(1) Sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personeline karşı, sağlık hizmeti sunumu esnasında veya verilen sağlık hizmetinden kaynaklanan nedenlerle cebir, şiddet veya tehdit kullanan kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
 
"(2) Bu fiiller sonucu sağlık hizmeti kesintiye uğramış ise yukarıdaki fıkraya göre belirlenen ceza yarı oranında artırılır."
 
GÜVENLİK SORUŞMALARI KALDIRILSIN
 
Sağlık ve sosyal hizmetler alanında güvenlik soruşturması uygulamasının kaldırılmasını isteden Tükel. "Çok sayıda sağlık çalışanının güvenlik soruşturmasının olumsuz gelmesi, kamu sağlık hizmetinin etkin biçimde sunumu aksatmakta; maaş alamamaları, sosyal güvenlik ve sağlık güvencelerinden yoksun kalmaları, giderilmesi olanaksız mağduriyetlere neden olmaktadır" dedi.
 
Güvenlik soruşturması olumsuz gelen hekimlerin kamu görevi yapamamalarının yanı sıra, uzmanlık eğitimi hakkını da kaybedebildiğini söyleyen Tükel, "Ayrıca, güvenlik soruşturmasının olumsuz gelmesi ve bu nedenle mecburi hizmet yapmamış olmaları özel sağlık kuruluşlarında iş bulmalarını da zorlaştırmaktadır" diye kaydetti.
 
Tükel, güvenlik soruşturmalarıyla ilgili olarak acilen yerine getirilmesini istediği talepleri şöyle sıraladı:
"-Güvenlik soruşturması devam eden sağlık çalışanlarının bu işlemleri sonlandırılarak atamaları ivedilikle gerçekleştirilmelidir.
-Güvenlik soruşturması olumsuz olduğu gerekçesiyle ataması yapılmayan sağlık çalışanları, işlemleri geri alınarak bir an önce görevlerine başlatılmalıdır.
-Tıpta Uzmanlık Sınavını kazanan, ancak güvenlik soruşturması süren ya da olumsuz gelen hekimler, uzmanlık eğitimlerine başlatılmalıdır."
 
Basın toplantısına hekim milletvekilleri Ali Şeker, Gaye Usluer, Aytuğ Atıcı, Ceyhun İrgil, Candan Yüceer, Niyazi Nefi Kara, Erkan Aydın, Behçet Yıldırım ve Mehmet Bekaroğlu da katıldı.