6 Ekim 2024 Pazar

TÜİK'ten ENAGrup hakkında suç duyurusu

Bakan Lütfi Elvan, TÜİK'in, akademisyenler tarafından oluşturulan ENAGrup hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, dün akşam katıldığı bir televizyon programında Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) hakkında suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

Elvan, "Tarihte ilk defa TÜİK, bu grup (Enflasyon Araştırma Grubu) ile ilgili suç duyurusunda bulundu" dedi ve "Bu grubun amacı TÜİK'i itibarsızlaştırmak" iddiasında bulundu.

TÜİK'i savunan Elvan, "Kesinlikle TÜİK'in rakamlarla oynaması, yüzde 30-40'lık bir enflasyon söz konusu değil" dedi.

Türkiye'de enflasyonun da aralarında yer aldığı TÜİK verileri başta muhalefet olmak üzere sokaktaki gerçekleri yansıtmadığı için eleştiriliyor.

Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy'un başında olduğu ENAGrup, Eylül 2020 tarihinden bu yana enflasyon hesaplaması yapıyor ve bunların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşıyor.

Ulusoy Reuters ile yaptığı bir söyleşide, "Ekonomik araştırmalarda sıklığı fazla olan, saatlik, günlük, haftalık ve aylık verilere gereksinim son dönemde daha da artmıştır… ENAG kapsamında bir grup akademisyen ve doktor adayları ile bu eksikliği gidermek için yaklaşık iki yıllık bir süreç sonunda enflasyonu günlük ve hatta saatlik hesaplama sürecini tamamladık ve 26 Ağustos 2020 tarihinden bu yana da günlük bazda elde etmeye başladık" demişti.

TÜİK 2020 yıl sonu enflasyonunu yüzde 14,60 olarak açıklarken, ENAGrup bu oranı yüzde 36,72 olarak hesaplamıştı.