3 Ekim 2024 Perşembe

TÜİK enflasyon verilerini çarpıtıyor

TÜİK Kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK'e göre artış yüzde 2.30 iken, Enflasyon Araştırma Grubu Kasım ayı enflasyonundaki artışı yüzde 3.43 olarak açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aylık enflasyon verilerini açıkladı. Gerçeği yansıtmayan enflasyon verileriyle sürekli gündem olan TÜİK'in açıklamasına göre Kasım ayında bir önceki aya göre enflasyon yüzde 2.30 arttı. Enflasyon Araştırma Grubu ise Kasım ayı enflasyon oranını açıklayarak, TÜİK'in verileri nasıl çarpıttığını gözler önüne serdi. ENAGrup'un açıkladığı verilere göre Kasım ayı enflasyonu bir önceki aya yüzde 3.43 oranında arttı.

ENAGrup'un açıkladığı verilere göre, Kasım ayı enflasyonu TÜİK'in açıkladığının 1,5 katı daha fazla.

TÜİK açıklamasında, yıllık enflasyon oranını yüzde 14.03, bir önceki yılın kasım ayına göre yüzde 13.19, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 12.04 artış gerçekleştiğini duyurdu.

TÜİK, enflasyon sepetindeki ürünlerden 322'sinin zamlandığını, aylık bazda en fazla ulaştırma ile gıda ürünlerine zam geldiğini açıkladı.

ENFLASYONDAKİ ARTIŞ SÜRÜYOR
ENAGrup Kasım ayı enflasyon oranına ilişkin yaptığı açıklamada, "enflasyon oranlarının artık yapışkan bir şekilde yukarılarda konumlandığını" kaydetti.

Gıda ve alkolsüz içecek ürün grubunda yüzde 4'leri bulan fiyat artışı yaşandığını belirten ENAGrup, "makarna, pirinç ve bakliyat" grubunda fiyatların aylık olarak yüzde 6.7, diğer yiyecek grubunda yüzde 5.85, tüm giyecek grubunda ise yüzde 6'nın üzerinde artış gözlemlendiğini kaydetti.

Bilgisayar ve elektronik eşya fiyatlarında Kasım ayında yaklaşık yüzde 13 artış olduğuna dikkat çekilen araştırmada, Kasım ayında en çok artış gösteren ürünler şöyle sıralandı: "Araç ve yedek parça, kırtasiye, elektronik ürünler, çocuk ve bebek giyimi, şehirlerarası uçak ve otobüs bileti."