3 Ekim 2024 Perşembe

TTB'den halkın sağlığını tehlikeye atanlara istifa çağrısı

Covid-19 salgınında vaka sayıları her geçen gün artarken adı bilim kendisi bilimden uzak kurul, önce temaslılara test yapılmasını, ardından seyahat, etkinlik, işyeri ve okullarda aşısızlara getirilen PCR testi zorunluluğunu kaldırdı. TTB, açıklanan kararlarla toplumun sağlığını riske atanlara istifa çağrısı yaptı.

Pandemi döneminde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın başkanlık yaptığı Bilim Kurulu adındaki bilimden uzak kurum, iktidarın istekleri doğrultusunda kararlar almaya devam ediyor.

Son yapılan toplantıda, temaslılara semptom göstermedikleri durumda test yapılmayacağı açıklanırken, alınan bir diğer kararında seyahat, etkinlik, işyeri ve okullara yönelik aşısızlara test zorunluluğunun kaldırılması oldu.

Sağlık Bakanlığı tarafından İçişleri Bakanlığı'na gönderilen kararlar 81 il valiliğine iletilerek hayata geçirilmeye başlandı.

HALK SAĞLIĞINI RİSKE ATAN SORUMLULAR İSTİFA ETSİN
Alınan kararlara ilk tepki Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) geldi. Kararlara ilişkin açıklama yapan TTB, "Bilim Kurulu toplantısında temaslı aşılıların karantinaya alınmaması ve semptom göstermeyenlere PCR testi yapılmaması kararları alınmıştır. Bu kararları kamuoyuna açıklayan Sağlık Bakanı ve bireysel önlemlerle salgının şubat ayında kontrol altına alınacağını öngören salgının merkez üssü İstanbul’un il sağlık müdürünün yaklaşımları ise pandemi karşısında teslimiyeti işaret etmektedir" dedi.

SALGIN KENDİ HALİNE BIRAKILDI
Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın yetmezlikleri, ekonomik kriz, liyakatsiz Sağlık Bakanlığı ve il sağlık müdürlüğü yöneticileri nedeniyle salgının kontrol altına alınmadığına ve kendi haline bırakıldığına vurgu yapan TTB, "Yüksek sayıdaki ölümlere de kayıtsız kalınan bu kendi haline bırakma durumu yeni değildir ve bu durum salgının başından bu yana sürmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

YÖNETEMEDİLER, PES ETTİLER
Alınan kararların bilimsellikten yoksun olduğunu vurgulayan TTB, Sağlık Bakanlığı ve il sağlık müdürlüklerinin pandemiyi yönet(e)meme sürecinde pes ettiklerine dikkat çekti.

TTB, virüsün bulaşıcılığının arttığı koşullarda test ve aşının özendirilmesi, etkin ve hızlı aşılama yapılması gerektiğine işaret etti, Sağlık Bakanlığı’nın aldığı son kararların bunun tam aksi olduğuna dikkat çekerek, alınan kararların bilimsel olarak kabul edilemez olduğuna vurgu yaptı.

Sağlık çalışanlarıyla halkın karşı karşıya getirecek, sağlıkta şiddeti arttırma ihtimali yüksek kararlara tepki gösteren TTB, "Test sayısının azaltılması, hastalığın gerçek boyutunun toplum tarafından anlaşılamamasına neden olmaktadır. Bakanlık eliyle oluşturulan bu kontrolsüzlük hali her yurttaşımızı potansiyel Covid-19 vakasına dönüştürerek toplumu riske atmaktadır. Kamu otoritesinin topluma sunduğu mesaj bu iken sağlık çalışanlarına yönelik politikaları da benzerdir" diye belirtti.

Omicron varyantıyla salgının yeni bir evreye girdiği, bu varyantın aşılıları dahi hasta edebildiği, bulaştırıcılığının çok yüksek olduğu uyarısında bulunan TTB, hastaneye yatış ve ölüm potansiyeli düşük olsa bile, riskli gruplarda ölüme yol açma tehdidine işaret etti. Vaka sayılarının artmasının ilerleyen günlerde daha fazla ölümle karşılaşma durumunu ortaya çıkarabileceğini kaydeden TTB, virüsle karşı karşıya kalan insanların sağlıklarının olumsuz etkilendiğine işaret ederek, virüsün yayılımının önlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

ÖNERİLER
Toplumsal ve bireysel önlemlerin birlikte yaşama geçirilmesinin önemine vurgu yapan TTB, şu önerilerde bulundu:
♦ Aşısızların ve eksik aşılıların etkin ve hızlı bir kampanya ile aşılanmaları sağlanmalıdır.
♦ 5-11 yaş grubu için aşılama programı başlatılmalıdır.
♦ PCR yanında hızlı testlerden de yararlanılmalı; günlük yapılan test sayısı yükseltilmeli; temaslı ve risk gruplarının taramaları hızlı tarama testi ile yapılmalıdır.
♦ Bulaştırma potansiyeli olan yakın temaslı kişiler, hatırlatma dozu yapılmış olsalar dahi karantinaya alınmalıdır.
♦ İzolasyon ve karantina altına alınan aileler için adı konulmuş bir ekonomik ve sosyal destek programı uygulanmalıdır.
♦ Bulaşı artırma potansiyeli olan barınma koşullarına sahip aile bireyleri için karantina dönemini geçireceği kamusal yerler sağlanmalıdır.
♦ Ücretsiz ve nitelikli maskenin Omicron varyantı pikinde yaşamsal olduğunu hatırlatıyoruz. Riskli yerlerde çalışanlarda N95 maske dağıtılmalıdır.
♦ Kalabalıklaşmalardan kaçınmak için önlemler alınmalıdır. Toplu yaşam yerlerinin kapasitesi yüzde 50 ile sınırlandırılmalıdır. Aşısız kişilerin bu yerlere girmeleri engellenmelidir. Bu öneriler toplu taşıma için de geçerlidir. Yüz yüze yapılacak etkinliklerde bu önlemlere dikkat edilmelidir, etkinliklerin mümkünse çevrimiçi olarak yapılması sağlanmalıdır.
♦ Kapalı ortamlarda havalandırmaların kamusal denetimi sağlanmalıdır.
♦ Fabrikalar ve kamu kurumları yüzde 50 kapasite ile çalışmalıdır. Bu süreçte çalışanlar herhangi bir hak kaybına uğramamalıdır.
♦ Sağlık kurumlarında kapasitenin aşılmasına dair hazırlıklar yapılmalıdır.

BAKANLIK İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLİYOR
Salgının kontrolünün halkın sırtına yüklenmesinin yanlış olduğunu vurgulayan TTB, "Bakanlığın ve müdürlüklerin halk sağlığı yükümlülükleri rafa kaldırılmıştır. Bu tercih ile ölümlere sessiz kalan popülist, bilimsellikten uzak iktidar, yaşam hakkı ihlali yapmaya ve insanlığa karşı suç işlemeye devam etmektedir" diye kaydetti.

TTB, halk sağlığı için gerekli adımları atmayan sorumlulara istifa çağrısında bulundu.