3 Ekim 2024 Perşembe

TTB'den çağrı: Toplum sağlığı ile oynamayın

TTB Merkez Konseyi ve TTB Halk Sağlığı Kolu Komisyonu, "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" kabul edildiği durumda çevre sömürüsünün derinleşeceğini ve insan sağlığı sorunlarının artacağına dikkat çekti, iptal edilmesini istedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve TTB Halk Sağlığı Kolu, "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nde yer alan araba lastiği ve plastik çöplerin yakılmasına izin veren maddelere ilişkin açıklama yaptı.

Torba yasanın, "ekonomik büyüme" adı altında insan ve çevre sağlığı açısından yeni tehditler doğuracak maddeler içerdiğine dikkat çekilen açıklamada, "Bu torba yasa ile havayı, suyu, toprağı, ormanları, gıdayı, yaban hayatını, tarım ve yaşam alanlarını sömürerek yok eden bir avuç maden ve enerji şirketine yeni imtiyazlar ve teşvikler sağlanmaktadır" denildi. Yasanın maden şirketlerinin yarına olduğu belirtilerek, geçmesi durumunda maden ve enerji şirketlerine yakın bölgelerdeki arazilerin hiçbir güvencesinin kalmayacağı kaydedildi.

'ÖDEDİĞİMİZ VERGİLERLE ÇEVREMİZE VE SAĞLIĞIMIZA ZARARLI TESİSLER FİNANSE EDİLİYOR'
Teklif ile yenilenebilir enerjinin kapsamının da genişletilerek, atık araba lastiklerinin ve plastik çöplerin yakılarak elektrik üretilmesinin önünün de açılacağı belirtilerek, şunlar ifade edildi: "Bu yasa ile hurda araba lastikleri, plastik çöpler, arıtma havuzu çamurları, belediye atıkları 'yenilenebilir enerji' kapsamına alınarak bu atıkların yakılmasında teşvik verilmesinin önündeki engeller de kaldırılmakta ve son dönemde sayıları artan biyokütle santrallerinin yaygınlaşması sağlanmaktadır. Adeta ödediğimiz vergilerle sağlımıza ve çevremize zararlı yakma tesisleri finanse edilmektedir. Böylece biyokütle santrallerinin bu yasayla sayıları bir anda artacaktır. Başta plastik olmak üzere evsel atıklar, hurda araba lastikleri, çökelti çamurları yakılarak çevreye yayılacak kimyasal ve zehirli gazlarla havamız daha da kirletilecektir. Diğer yandan bu atıkların yok edilmesi için doğa ve insan sağlığı açısından daha uygun bir yöntem olan geri dönüşüm, bu yasa ile tamamen ortadan kaldırılmaktadır.

Araba lastiğinin, arıtma havuzu çamurlarının, belediye atıklarının elektrik üretimi için biyokütle santrallerinde yakılması sonucunda zaten var olan hava kirliliğinin artacağına işaret edildi.

'ÇEVRE SÖMÜRÜSÜ DERİNLEŞECEK, İNSAN SAĞLIĞI SORUNLARI ARTACAK'
Açıklamanın devamında şunlar yer aldı: "'Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' TBMM'de kabul edildiği takdirde; çok sayıda yeni maden sahası ve lastik, belediye atığı yakan biyokütle santralleri kurulacak, bu santrallere ödediğimiz vergilerden de teşvik verilecektir. Açılacak yeni madenler ve kurulacak yeni santraller çevre sömürüsünü daha da derinleştirerek yarattığı başta hava kirliliği olmak üzere toprak, yeraltı ve yerüstü su kaynakları kirliliği ile yeni insan sağlığı sorunlarına neden olacaktır. Bu nedenle TBMM gündemindeki "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin derhal geri çekilmesini talep ediyoruz!"