3 Ekim 2024 Perşembe

TTB: Yatay geçiş hakkının gasp edilmesi fırsat eşitliğine aykırı

TTB Merkez Konseyi, tıp ve dişhekimliği fakültelerinin YÖK'ün tanıdığı yatay geçiş hakkının dışında tutulduğunu, buna rağmen fakültelere usülsüz şekilde kayıtların sürdüğünü belirtti. TTB, bunun fırsat eşitliğine aykırı olduğunu belirtti ve itiraz edeceğini söyledi.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Covid-19 salgını nedeniyle yurtdışında okuduğu üniversiteye dönmek istemeyen Türkiyeli öğrenciler ile Türkiye'de eğitim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilere Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) tanıdığı yatay geçiş hakkına ilişkin açıklama yaptı.

Yükseköğretime girişte başarı sıralaması şartı bulunan tıp ve dişhekimliği fakültelerinin, tanınan hakkın kapsamı dışında tutulduğu belirtilen açıklamada, buna rağmen usulsüz bir şekilde tıp ve dişhekimliği fakültelerine de kayıt yaptırıldığına dikkat çekildi. 

TTB, etik ve yasal olmayan bu durumu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın mahkemelerin "kazanılmış hak" kararları mazeretine sığınarak kabul ettikleri ve bu konuda bir şey yapmadıkları açıklamalarıyla da doğrulandığını söyledi. Açıklamada, "Kabulleri yasal değildir çünkü tıp fakültelerine ekonomi veya finans bölümlerinden öğrenciler de geçmiştir. YÖK yaptığı yanlışı düzeltmeye çalışmış ise de mahkemelerin bu durumu 'kazanılmış hak' olarak görerek öğrenime devam kararı verdiği anlaşılmaktadır. Kazanılmış hak, hukuka uygun şekilde yapılan işlemlerin korunmasıdır. Burada açıkça hukuka aykırı işlemler söz konusu olduğundan 'kazanılmış hak' yoktur" denildi.

Bunun fırsat eşitliğine aykırı olduğu belirtilen açıklamada, bir tarafta yoğun emek sonrası zorluklarla ve sınavda başarılı olmak şartı ile tıp fakültelerini kazanan öğrenciler varken, diğer tarafta ise 800 bininci olup parayla yurtdışında bir tıp fakültesine giden ve sonradan fırsatı değerlendirip gelen öğrenciler olduğu kaydedildi.

Açıklama, şöyle devam etti: "Bu durum hem eğitimde fırsat eşitliğine aykırı olması hem de tıp eğitiminin niteliğine vereceği zarar açısından asla kabul edeceğimiz bir uygulama değildir. Bir an önce yasal olmayan bu uygulamaya son verilmeli ve sorumlular cezalandırılarak, yatay geçiş uygulamaları iptal edilmelidir.

"Türk Tabipleri Birliği olarak bu konuyu hukukçularımızla birlikte değerlendirecek, emeklerinin hakkı ile buralarda okumaya hak kazanan öğrencilerimize yapılan bu haksız, yasal olmayan, alın terine saygısızlık olarak nitelendirdiğimiz, eğitimde fırsat eşitliğine ve nitelikli eğitime karşı olan bu uygulamaya YÖK ve ilgili üniversiteler nezdinde gerekli itirazımızı yapacak, suç duyurusunda bulunarak yasal süreci başlatacağız."