3 Ekim 2024 Perşembe

TTB: Salgında kontrol kaybedildi, vaka sayıları yüzde 300 arttı

TTB, 73 ilden 1270 aile hekiminin katılımıyla yaptığı anket, bir kez daha Sağlık Bakanlığı'nın doğru verileri açıklamadığını ortaya koydu. Buna göre vaka sayıları geçtiğimiz aya göre 3 kat artarak 1 milyona ulaştı. Can kayıpları 3-4 kat arttı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 73 ilden 1270 aile hekiminin katılımıyla gerçekleştirdiği "Aile Hekimliği Pandemi Anketi"nin sonuçlarını açıkladı. TTB'nin sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Konsey üyeleri Kazım Doğan Eroğulları ve Alican Bahadır, Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Nuri Seha Yüksel ve Aile Hekimliği Kolu Üyesi Emrah Kırımlı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Nuri Seha Yüksel, her fırsatta alınması gereken önlemleri açıkladıklarını, ancak dikkate alınmadığı için ürkütücü bir tablonun artıya çıktığını söyledi.

'SALGINDA KONTROL KAYBEDİLDİ'
Salgının kontrolünü kaybettiklerini söyleyen Kazım Doğan Eroğulları ise, "Suçu ve sorumluluğu vatandaşa, yükü sağlık çalışanına yıkan, ikinci basamakta yani tedavi edici hekimlikle karşılanan bir pandemi ile mücadele anlayışı başarılı olamayacaktı ve olamadı da" diye vurguladı.

ANKET SONUÇLARI
Anketin sonuçlarını ise Dr. Emrah Kırımlı açıkladı.

73 ilden bin 270 aile hekiminden alınan veriler doğrultusunda ulaştıkları şu bilgileri açıkladı:

-Vaka sayısı yüzde 300 arttı. Sadece aile hekimliği verilerinde Türkiye genelinde günlük vaka sayısı 47 bin 629'a, İstanbul'da günlük vaka sayısı 12 bin 631'e ulaştı.

- Aile hekimi başına 59,59 hasta ve 19,79 COVID-19 hastası düştü. İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Antalya ve Gaziantep artışın en fazla olduğu kentler oldu.

- Aile hekimlerinin yüzde 91'i vaka sayılarının arttığını, sadece yüzde 4'ü vaka sayılarının azaldığını söyledi.

- Vaka sayılarının artmasıyla telefonla izlem oranı yüzde 76'dan yüzde 66'ya geriledi.

- Aile sağlığı merkezlerinde COVID-19 geçiren sağlık çalışanı oranı yüzde 49'a yükseldi.

- Hiç tükenmişlik hissetmediğini söyleyenlerin oranı sadece yüzde 2'de kalırken; arada sırada tükendiğini hissedenlerin oranı yüzde 32, tükenmiş hissedenlerin oranı yüzde 66, tamamen tükenmiş hissedenlerin oranı yüzde 18 oldu.

- Ek ödeme alabileceğini düşünenlerin oranı yüzde 8'de kalırken, yüzde 58'i 'Hayır' yanıtı verdi."

FİNCANCI: ANKET TTB VERİLERİNİ DOĞRULUYOR
TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB'nin açıkladığı günlük 87 bin vaka bilgisinin abartılı bulunduğunu ancak aile hekimlerinden edinilen bilgilerin bunu kanıtladığını söyledi. Prof. Fincancı, sorumlulukları gereği, insanların yaşamlarını yitirmemesi ve hastanelerdeki yoğunluğun azalması için hazırladıkları tedbir paketinin uygulanması için iktidarı zorlayacaklarını söyledi.