2 Ekim 2024 Çarşamba

TTB, hapishanelerde yaşananlara ilişkin görüşmeler yaptı

TTB, hapishanelerdeki hak ihlallerine ilişkin TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü ile görüştü.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), hapishanelerdeki hak ihlallerine ilişkin görüşmeler yaptı. TTB Merkez  Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hapishanelerden TTB'ye yapılan hak ihlali başvurularıyla ilgili TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yunus Alkaç ile görüştü.

Dün gerçekleştirilen görüşmede Fincancı, pandemi sürecinde tutsakların hapishanelerden hastanelere sevklerinin gecikmesi, hastaneye gidebilenlerin dönüşte küçük ve havasız tecrit hücrelerinde 15 gün geçirmesi, infaz ertelemelerinde Adli Tıp Kurumu raporlarının yetersizliği, hastaların sağlık hizmetine rutin sağlık kontrollerine ve ilaçlara erişimin kısıtlanması, kelepçeli muayeneye zorlanması, hapishanedeki beslenme, temizlik, barınma tedbirlerinin yetersiz olması, uygulanan baskılara bağlı olarak ruhsal sorunlar yaşanması gibi sorunlara değindi.

Fincancı ayrıca farklı illere yapılan sevklerdeki olumsuz koşullar ile tutsakların özel eşyalarından ve yakınlarından uzaklaşmak zorunda bırakılmasından doğan hak ihlalleri ile ilgili yoğun başvuru aldıklarını belirtti.

Hapishanelerdeki hak ihlallerini Adalet Bakanlığı'na sonuncusu 19 Ocak 2022'de olmak üzere birçok kez yazılı olarak ilettiklerini belirten Fincancı, TTB'nin her türlü hak ihlalini dikkatle takip ettiğinin altını çizdi.

Çavuşoğlu ve Alkaç ise TTB'nin başvurularının dikkatle incelendiğini öne sürdü, gerekli hassasiyeti göstereceklerini söylemekle yetindi.