2 Ekim 2024 Çarşamba

TTB: 460 bin kişi evde izolasyonda

TTB Aile Hekimliği pandemi anketi ekim ayı sonuçlarını açıkladı. Aile Hekimliği'nin verilerine göre 460 bin kişi evde izolasyonda.

TTB Aile Hekimliği pandemi anketi ekim ayı sonuçları açıklandı. Online olarak yapılan açıklamaya TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TTB Merkez Konsey Üyesi Kazım Doğan Eroğulları, TTB Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Nuri Seha Yüksel ve TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi Emrah Kırımlı katıldı.

Anket sonuçları TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi Emrah Kırımlı tarafından paylaşıldı. 

7-14 Ekim günleri arasında yapılan ankete 75 ilden 835 aile hekimi katıldı. Hekimlerin verdiği yanıta göre evde hasta izleme oranlarının arttığı ancak Ağustos ayında dile getirilen ek ödemenin ise yapılmadığı ortaya çıktı. 

"Her gün günlük kaç yeni hasta ekleniyor" sorusuna verilen yanıtların sonucuna göre izlenen hasta sayısı hekim başına ortalama 6,53 kişi düşüyor. Evde izlenen hasta sayısı 143 bin. Günde ortalama 14.373 yeni hasta tespit edildiğinin açıklandığı anket sonucu da Sağlık Bakanı Koca'nın turkuvaz tablosundaki verileri yalanlamış oldu.

Evde izolasyon altında olan hasta sayısının ise 460.966 olduğu açıklandı.

Sunum yapan Dr. Kırımlı, Eylül ayında yapılan anket çalışmasında Covid-19 rehberinde iki önemli değişiklik olduğuna dikkat çektı. Kırımlı, "PCR+ hastaların izlem süreleri 14 günden 10 günde düşürüldü ve BT pozitif hastalar filyasyon çalışmasından çıkarıldı. Bu iki değişiklikle aile hekimlerinin izlem listelerindeki PCR+ hasta sayıları, yüzde 40 azaltıldı ve toplam izlem sayılarında belirsiz bir düşüş gerçekleşti. Bu nedenle Ekim ayındaki toplam izlem sayıları ve PCR+ hasta ortalamaları daha düşük olmuştur. Bu nedenle iki ayı kıyaslarken, toplam sayılardan ziyade gün başına düşen hasta sayısı göz önüne alınmalıdır" diye belirtti.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, "TTB hepimizin, bu emeği görünür kıldığı için Aile Hekimleri Kolumuza teşekkür ediyorum. Paylaşılan sonuçlar her anlamda ürkütücü. Hem toplumda yaşanılan yalnızlaşma, pandemiyle birlikte izolasyonun getirdiği kaygılar hem de aile hekimlerimizin zaman zaman yaşadığı çaresizlik duygusu yalnız başına bu salgınla mücadele etmek zorunda bırakılması ciddi boyutlara vardı. Karadeniz’de hekimleri ziyaret ediyoruz ve bu ziyaret bu tabloyu yerinde görme imkanı verdi bize. ASM’ler çok sorun yaşıyor, izolasyonda olması gereken vakalar takip edilemiyor. Sahaya tümüyle hakim olma sıkıntısı yaşıyorlar. Salgınla birlikte mücadelede ederek, yalnızlaşmayı ortadan kaldırarak başarı elde edebiliriz" şeklinde konuştu.