25 Kasım 2024 Pazartesi

Trakya bölgesini tehlikeye atan maden projesi Meclis gündemine taşındı

DEM Parti İzmir Milletvekili Akın, Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin Kırklareli'nin Kula Köyü'nde yapmayı planladığı altın ve gümüş madeninin neden olacağı ekolojik felaketi Meclis'e taşıdı. 

Koza Altın İşletmeleri A.Ş., Kırklareli'nin Kula Köyü'nde altın ve gümüş madeni yapmayı planlıyor. Projenin ruhsat alanı toplamda 182 hektar; bölge özellikle zengin biyoçeşitlilik ve çevresel değerler açısından önem taşıyor. Yıllık 310.481 ton malzeme çıkarılması öngörülen projeyle ilgili ÇED gerektirip gerektirmediği konusunda, farklı zamanlarda farklı kararlar verildi. Son olarak ÇED gerekli değildir kararı alındı. 

ÇEVRESEL, SOSYAL VE EKONOMİK TEHDİT 
Proje, özellikle Trakya bölgesinin endemik türleri ve kritik ekosistemleri için önemli bir tehdit. Bölge, koruma altındaki Trakya arısı ve Avrupa Kırmızı Orman Karıncası (Formica pratensis) gibi türlerin yanı sıra, nadir bitki türlerini barındıran ve yaban hayatı için kritik öneme sahip olan ormanlık alanlarla kaplı. Ayrıca, bölgenin ormanları, temiz hava ve su kaynaklarının korunması gibi ekosistem hizmetleri sağlamakta olup, madencilik faaliyetleri bu fonksiyonları tehlikeye atıyor. Madenin planlandığı alan, ayrıca doğa turizmi açısından değerli rotaları içermekte ve bölgesel turizm için önemli bir potansiyel sunmakta. Bu faktörler, projenin sadece çevresel değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik boyutları olan geniş kapsamlı etkilerini gözler önüne serdi. 

PROJE MECLİS GÜNDEMİNE  TAŞINDI
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir Milletvekili İbrahim Akın, uzun süre boyunca zararı giderilemeyecek olan maden projesine ilişkin derhal yanıtlaması üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ye şu soruları yöneltti:
🔹"Kırklareli Kula'da planlanan altın ve gümüş madeni projesine ilişkin önce ÇED Gerekli görülüp sonrasında ÇED gerekli değildir kararı verilmesinin gerekçeleri nelerdir?
🔹Daha önceki ÇED gerekli kararının iptal edilmesine yönelik olarak hangi yeni bilgiler veya değişiklikler dikkate alınmıştır?
🔹Bölgenin zengin biyoçeşitliliğini ve özellikle koruma altındaki Trakya arısının Avrupa Kırmızı Orman Karıncası'nın habitatını korumak için hangi önlemler alınmaktadır?
🔹Projeden beklenen ekonomik faydalar ile çevresel riskler arasında nasıl bir denge kurulmaktadır?
🔹Bölge sakinlerinin ve yereldeki toplulukların projeye karşı olan endişeleri dikkate alınarak, bu konuda bir kamuoyu bilgilendirme ve katılım süreci planlanmakta mıdır?"