19 Eylül 2024 Perşembe

Trabzon'da kadınlar çocuk istismarına karşı sokağa çıktı

Trabzon?da kadınlar, 5 yaşındaki bir çocuğun cinsel istismara uğramasına karşı eylem düzenledi, çocukları koruyacak yasaların çıkartılmasını istedi
Trabzon’un Ortahisar ilçesinde, 5 yaşındaki bir kız çocuğunun cinsel istismara uğramasının ardından gözaltına alınan Mesut T, savcılık tarafından serbest bırakıldı. Sosyal medyada tepkilerin büyümesi üzerine, Mesut T. tutuklandı.
 
Yaşanan olayın ardından Trabzon Kadın Savunması Ağı, “Çocuğun üstün yararına yasalar” istiyoruz diyerek Meydan Park’ta eylem yaptı.
 
Sendika.org'un haberine göre, açıklamayı Kadın Savunma Ağı adına Şerife Uyanık okudu. 
 
Uyanık, her gün artarak devam eden çocuğa yönelik istismara karşı öfkeli olduklarını söyleyerek, “Çocuğa yönelik cinsel şiddet, çocuğun üzerinde kurulan iktidar ve gücün kötüye kullanımı ve tahakkümün bir sonucudur. Erkek egemen sistemin ortaya çıkardığı ve meşrulaştırdığı bu şiddet türüne karşı devletin tüm kurum ve kuruluşları, toplumun tüm kesimleri eşdeğer bir çalışma yürütmeli, çocukların istismar edilmesi engellenmelidir” dedi.
 
İstismarın çocuğa yönelik bir şiddet olduğunu ve şiddetin şiddetle önlenemeyeceğini belirten Uyanık, “İdam, hadım, linç gibi şiddet biçimleri çocukları korumak yerine şiddet ortamını besler. Çocuklar şiddetle korunmaz” ifadelerini kullandı.
 
Kadın Savunması Ağı olarak başta bu dava olmak üzere kadına ve çocuğa yönelik bütün davaların takipçisi olacaklarını kaydeden Uyanık, dayanışma içerisinde mücadele edeceklerini belirtti.
 
Uyanık; şu taleplerde bulundu:
 
"Çocukların istismara maruz kaldığı şartları ortadan kaldırmak, önleyici ve koruyucu tedbirler almak ve bunların bir an önce kurumsallaşmasını sağlamak devletin öncelikli görevi olmak zorundadır.
 
Çocukların üstün yararına yasalar bir an önce çıkarılmalı ve bu konuda alanında uzmanların görüşleri alınmalıdır. Yasalar çıkarılırken sonuçları ile birlikte değerlendirilmeli, çocuğun dolaylı veya doğrudan zarar görmesinin önüne  geçilmeli.
 
Çocuk istismarını sadece cezaları arttırarak çözemeyiz. Bu konuda toplumun tüm kesimleri ile işbirliği yapılmalı, sağlık alanından eğitim alanına kadar her yerde, toplumsal yaşamın tüm alanlarında kadına ve çocuğa yönelik şiddetin önüne geçecek programlar oluşturulmalı.
 
Çocuk istismarı davalarının yargılanma süreçlerinin sağlıklı geçmesi için bütün illerde Çocuk İzlem Merkezlerinin açılması
Çocuğa yönelik istismar haberlerinde çocuğu korumak öncelikli olmalıdır.  Görüntülerin yayınlanması istismar edilen çocuğu ve çocukları örselemektedir. Bu nedenle basının üzerine önemli sorumluluklar düşüyor. Çocukların görüntülerini paylaşmadan, çocukların zarar görmeyeceği şekilde haber yapılması ve bu konuda çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz."