22 Eylül 2024 Pazar

TKŞ: Şovenizmi yenmenin tek yolu birleşik halk mücadelesidir

Rojavalı komünistler Qamişlo Katliamı ve ayaklanmasının 20. yılı dolayısıyla basın açıklaması yaptı. 12 Mart Stadı önünde yapılan açıklamada "Çağrımız Suriye'deki Arap halkınadır; işgalci Türk devleti ve sömürgeci Suriye rejiminin oyununa gelmeyin. Bölgede halkların kardeşliğinin tesis edilebilmesi için her ulusun kendi devletine sahip olması ve kendini yönetmesi gerekmektedir" denildi.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) Qamişlo Katliamı'nı ardından gelişen ayaklanmanın 20. yılı dolayısıyla katliamın gerçekleştiği 12 Mart Stadının önünde açıklama yaptı. Açıklamanın Kürtçesini Ronî Qamişlo, Arapçasını ise TKŞ temsilcilerinden Abdulhalîm Osman okudu.

'KÜRTLERİN KAZANIMI TÜM KÜRDİSTAN'I VE BÖLGEYİ ETKİLİYORDU'
20 yıl önce Irak'ta sömürgeci Saddam Hüseyin rejiminin yıkıldığı ve Güney Kürdistan'da Kürdistan Bölgesi yönetiminin kurulduğu hatırlatılan açıklamada "Bu durum dört parça Kürdistan'ı ve bölgenin tamamını etkiledi. Çünkü bölgedeki dört devlet de Kürdistan toprakları üzerinde kurulmuştu ve Kürtlerin herhangi bir parçadaki kazanımı tüm Kürdistan'ı ve bölgeyi etkiliyordu" dedi.

Kürdistan Bölgesi yönetiminin kuruluşunun diğer parçalardaki sömürgeci devletler nezdinde huzursuzluk yarattığı kaydedilen açıklamada şunlar belirtildi: "Dört parçadaki Kürtler de, Güney Kürdistan yönetimine sahip çıktılar ve 'artık bizim de bir Kürdistanımız var' dediler. Ancak Suriye'deki BAAS rejimi ve egemen Arap şovenizminden zehirlenerek DAİŞ'in temeli haline gelen Saddam yanlıları, Kürtlerin Kürdistan'a sevinmesine izin vermedi."

'BAAS REJİMİ KÜRT HALKININ İRADESİNİ KIRMAK İSTEDİ'
12 Mart 2004'te Dêrazor ve Qamişlo takımları arasında düzenlenen maç sırasında, taraftar olduklarını belirten faşist grup tarafından Kürt halkına yönelik taş ve sopalarla saldırı gerçekleştirildiğini kaydeden TKŞ, "BAAS rejimine bağlı asker ve polisler de saldırganlara katılarak halka ateş açtı. Rejim bundan sonraki günler boyunca Kürtleri susturmak, Kürt halkının iradesini kırmak ve şehitleri ile Güney Kürdistan'ın kazanımlarını sahiplenmemesini engellemek istedi" dedi.

Açıklamada şunlar belirtildi: Kimliksiz bırakılan Rojava Kürdistanı Kürtlerinin örgütlenebileceklerini, kendi yönetimlerini, kendi dillerini, kendi kimliklerini ve insan haklarını talep edebileceklerini biliyorlardı. Bu korkuyla Qamişlo halkına saldırdılar. Bu saldırıya karşı Qamişlo halkı ve Rojava Kürdistanı'nın diğer şehirlerinde direnirken, Suriye'nin büyük şehirlerinde de Kürtler isyan başlattı."

'BAAS REJİMİ HALA TÜRK MİT'İ İLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR'
Katliam ve ardından başlayan ayaklanma sürecindeki saldırılar sonucu 40'tan fazla kişinin katledildiği vurgulanan açıklamada, "Kürt halkı şehitlerine sahip çıktı, sokakları terk etmedi. Bu, Baas rejimine karşı ilk Kürt isyanıydı. Şüphesiz 12 Mart'taki bu saldırı Suriye istihbaratı ve Türk MİT'i tarafından organize edilmiştir. Bugün, 12 Mart'ın 20. yıl dönümünde BAAS rejimi hala Türk MİT'i ile işbirliği yapıyor ve Kürtlerin kazanımlarını ortadan kaldırmak için çalışıyor" dedi.

'HALKIMIZIN 12 MART ŞEHİTLERİNE VE ROJAVA DEVRİMİ'NE SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR'
TKŞ, son olarak şu çağrıyı yaptı: "Çağrımız Suriye'deki Arap halkınadır; İşgalci Türk devleti ve sömürgeci Suriye rejiminin oyununa gelmeyin. Bölgede halklarının kardeşliğinin tesis edilebilmesi için her ulusun kendi devletine sahip olması ve kendini yönetmesi gerekmektedir. Eşitlik ancak adaletten sonra gelir. Bu nedenle Rojava halkımızın 12 Mart şehitlerine ve Rojava Devrimine sahip çıkması ve devrimini ilerletmesi gerekiyor. Şovenizmi yenmenin tek yolu birleşik halk mücadelesi ve devrimidir. Bu nedenle 'Yaşasın Rojava Kürdistan'ı ve Suriye birleşik devrimi' diyoruz."

Açıklamanın sonunda "Şehîd namirin" sloganı atıldı.