2 Ekim 2024 Çarşamba

Tiyatro Kooperatifi, acil çözümlenmesi gereken sorunları iletti

Tiyatro Kooperatifi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 328 özel tiyatro projesine 12 milyon lira destek dağıtma kararını hangi kriterlere belirlediğini sordu ve acil çözümlenmesi gereken sorunları bir kez daha dile getirdi. 

Tiyatro Kooperatifi, salgın döneminde özel tiyatrolara destek paketi açıklayan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yeni taleplerini iletti. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı 199 profesyonel, 75 çocuk oyunu ve 54 geleneksel olmak üzere 328 özel tiyatronun projesine 12 milyon lira destek dağıtma kararı aldığını açıklamıştı. Tiyatro Kooperatifi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na şu soruları yöneltti: 

■ "Desteklenen oyunların seçiminde kullanılan kriterler nelerdir?
Desteklenen oyunların seçiminde kullanılan kriterlere uyumluluğu değerlendiren kurulda görev alan kişi veya kurumlar kimlerdir?
Başvurusu olumlu sonuçlanan her bir tiyatroya ayrılan bütçe nedir, bütçenin aktarımı ne zaman yapılacaktır?"

Öte yandan destek için başvuru yapan tiyatrolarının başvurularının olumsuz sonuçlanmasının nedeninin açıklanması da istenerek, şeffaflık prensibinin yerine getirilmesi ve bir sonraki destekten yararlanılabilmesi için başvurusu olumsuz sonuçlanan tüm tiyatrolara seçim kriterleri kapsamında bilgi verilmesi istendi. Vergi/SGK borcunu yapılandırmak ve/veya İTO kaydı yaptırmak üzere borç/kredi alarak desteğe başvurabilen tiyatrolar için de destekten yararlanamama sebebini şeffaf bir şekilde öğrenmek istediklerini kaydeden Tiyatro Kooperatifi, ivedilikle şu soruların çözümlenmesini istedi: 

"Desteğin eski oyunlara verilmesinin adaletsiz oluşu. 
Oyun ismini eya başvurucu şirketi değiştirerek aynı oyunların tekrar destekten yararlanması. 
Farklı şirketlerle yapılan başvurular sayesinde aynı tiyatronun birden çok oyunla destek alması.
■ Her başvurusu olumsuz sonuçlanan tiyatroların yanında her yıl kesintisiz bir şekilde destekten yararlanan tiyatroların olması.
Desteğin kapsayıcı olmaması. 
Sanatsal kriterlerinin muğlak olması."