Timtik'ten mahkemeye: Kararınız belli, cezalandıracaksınız
ÇHD Genel Başkanı Kozağaçlı ve üyelerinin yargılandığı davada yine tahliye çıkmadı. Savunma yapan avukatlar, mahkemenin kendilerini cezalandırmak için ön kabulle hareket ettiğinin altını çizdi.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile ÇHD üye ve yöneticileri Barkın Timtik ve Oya Aslan'ın tutuklu, Özgür Yılmaz'ın bu dosyadan tutuksuz yargılandığı davanın bugünkü duruşması, Silivri Kampüsü'ndeki İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Duruşmaya, Türkiye Barolar Birliği'ni (TBB) temsilen avukat Hasan Fehmi Demir, İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu ve Adana Baro Başkanı Semih Gökayaz da katıldı. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden çok sayıda avukat da duruşmayı izledi.
BARO BAŞKANLARI: ARTIK TAHLİYE KARARI VERİLMELİ
Duruşmada söz alan baro başkanları, artık tahliye kararının verilmesi gerektiğini kaydetti, tutsak avukatlarının kaçma şüphesinin olmadığının altı çizildi.
Mahkeme Başkanının, dosyadaki ATK raporuna dair tekrar görüş sorması üzerine, avukatlar, raporun bu hali ve dijitaller henüz incelenemediğinden beyanda bulunamayacaklarını belirtti ve süre talebinde bulundu.
MAHKEME BAŞKANI ÇHD'Yİ SUÇLADI
Dosya avukatlarından ÇHD Genel Merkez yöneticisi, avukat Oğuzhan Topalkara, dosyadaki siyasi basınçla ilgili söz aldı: "Eski Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş'ten ya da şimdiki Bakan Yardımcısı Akın Gürlek'ten doğrudan bir telefonla talimat aldığınızı düşünmüyorum. Ama farkındasınız, bu basınç bile yeterli. Farkında olduğunuz şey, siyasi iktidarın, siyasi ceza avukatlığı yapan avukatlarla bir derdi olduğu. Defalarca talep etmemize rağmen tutukluluk devam kararınızda bir virgül değişiklik yapamıyorsunuz. O kadar ateşe koyamıyorsunuz elinizi."
Mahkeme başkanı ise ısrarla, 9 sayfalık ATK raporuna dair bir diyeceğimiz olup olmadığını sormaya devam etti sayfa belirterek "buradaki tespitleri de görmediniz mi?" dedi.
Avukat Halime Şenli Bilgin, "Siz bizim derneğimiz ÇHD'nin toplanma ve örgütlenme özgürlüğünü de ihlal ediyorsunuz. Ben ÇHD Genel Yönetim Kurulu adına tahliye talep ediyorum" dedi.
KOZAĞAÇLI: HAKİMLİKLE İLGİNİZ OLSAYDI 6 YILDIR TUTUKLU OLMAZDIK
ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı, adil yargılanma talebiyle başladığı ölüm orucu direnişinde ölümsüzleşen Avukat Ebru Timtik'i anarak sözlerine başladı. Kozağaçlı, "Bundan 20 gün önce karşı hücremde İleri Kızılatun ölüm orucuna başladı. Sibel ve Gökhan 250'li günleri geçtiler. Gökhan tahliye edildi. Neden? Ebru'yla aynı taleple. Hakimlik mesleğine ilgi duysaydınız, hakimlikle ilginiz olsaydı, 4 tane gerekçeyle 6 yıldır insan tutuklu tutmazdınız. Her celse, gelip mütalaayı tekrar ediyoruz diyorsunuz, o aşamada değiliz, demenize gerek yok" dedi.
'TÜM AVUKATLARI KARŞINIZA ALIYORSUNUZ'
Turin'in "Avukatların rolünün hem toplum hem de yasama, yürütme ve yargı organları tarafından kabul görmesi avukatlar için bir haktır" ilkesini hatırlatan Kozağaçlı, "Önce bizim avukat olduğumuzu kabul edeceksiniz, bizim rolümüzü tanıyacaksınız. CCBE, TBB, Barolar bizi destekliyor. 50 bin avukatın kayıtlı olduğu kurumlar gazeteye ilan veriyor, bizi bırakmanız için; 3500 avukat bizim dosyamıza vekaletname sunuyor. 7000 avukatı temsil eden hukuk örgütü size ‘hata yapıyorsunuz' diyor. Bu kadar avukat size ‘yanlış yapıyorsunuz' diyor, dinlemiyorsunuz yani bütün avukatları karşınıza alıyorsunuz. Tüm avukatları karşınıza alıyorsunuz. Bir yargıç için fazla büyük bir hedef" ifadelerini kullandı.
'KARARINIZ ÖNCEDEN BELLİ'
Avukat Barkın Timtik de mahkeme heyetinin kendilerinin DHKP-C'li olduğu ön kabulüyle hareket ettiğine dikkat çekti. "Kararınız önceden belli, bizi cezalandıracaksınız" diyen Timtik, "Bu ön kabul ve baştan verilmiş karar hangi delili toplar görünür görünürseniz hangi şekil unsurlarına uyarsanız uyun, arkanızdan sırıtıyor" dedi.
'HALKIMIZA DUYDUĞUMUZ SEVGİDEN DİRENİYORUZ'
Hukuksuzluklara ve haksızlıklara karşı direndiklerini belirten Timtik, şöyle devam etti: "Emekçi insanlara, halkımıza, memleketimize duyduğumuz sevgi bizi biz yapan şey. işte bu yüzden direniyoruz. Körleşmemek için derimiz kalınlaşırsa hissetmemeye başlarız diye korkumuzdan direniyoruz."
TAHLİYE YOK, DURUŞMA ERTELENDİ
Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, avukatların tutsaklığının devamına karar verdi. Duruşma 7-11 Kasım tarihine ertelendi.