2 Ekim 2024 Çarşamba

THD: Elektrik zamları kaldırılsın

THD Ankara Şubesi, elektrik dağıtım şirketlerinin kar hırsıyla halkı yüksek faturalara mahkum ettiğine dikkat çekti, zamların kaldırılmasını istedi. 

Tüketici Hakları Derneği'nin (THD) çağrısıyla demokratik kitle örgütleri "Zamlar geri alınsın" diyerek Sakarya Caddesi'nde basın açıklaması yapmak istedi. Eylem öncesi alana gelen polis, açıklamaya engel olmak istedi. Bunun üzerine kitle , Adakale Sokak'a doğru ilerledi. Burada açıklama yapan kitle, "Zamlara çözüm kamulaştırma" dövizleri taşırken, "Zamlar geri alınsın enerji üretim ve dağıtımı kamulaştırılsın" pankartı açtı.
 
Burada açıklama yapan Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, 1 Ocak tarihi itibariyle elektriğe Cumhuriyet tarihinin en yüksek zammı yapıldığını belirterek, "Elektrik tüm mal ve hizmet üretiminin en temel girdisidir. Elektriğe yapılan yüksek zam iğneden ipliğe her şeyin fiyatının yükselmesine neden olmaktadır" dedi.

Çakar, ucuz ya da ücretsiz elektrik hizmetinin en temel haklardan biri olduğunu vurgulayarak, zamlarla birlikte yoksul halkın yaşamını devam ettirmekte zorlandığını belirtti. Çakar, bu tablonun sorumlusunun özel elektrik üretim ve dağıtım firmalarıyla, onların önünü açan devlet olduğuna işaret etti ve "Özel elektrik üretim ve dağıtım firmalarının tüketicileri, esnafı ve küçük üreticileri mağdur etmeleri, ilgili kamu kuruluşları ile yetkililerin bu duruma seyirci kalmaları ve müdahale etmemeleri kamu yararına, tüketici haklarına, hukuka, insan haklarına, adalete ve sosyal devlet anlayışına aykırıdır" ifadelerini kullandı.

Elektrik firmalarının kar hırsıyla hareket ettiğini kaydeden Çakar, firmaların halkın sorumlu olmadığı kayıp-kaçak bedelini, dağıtım bedelini, iletim bedelini, perakende satış hizmet bedelini, sayaç okuma bedelini faturaya ekleyerek fiyatlarını şişirdiğini anlattı.

Çakar, elektrik üretiminin yüzde elliye yakınının ithal doğal gaz ve kömürden üretildiğini ifade ederek, yenilenebilir yerli enerji kaynaklarıyla üretim maliyetlerinin ve elektrik fiyatlarının düşeceğini dile getirdi.

Çakar, halkın taleplerini şöyle sıraladı:
🔹 "Elektrik zamları ve kademelendirme kaldırılsın.
🔹 Özel elektrik üretim ve dağıtım firmaları acilen kamulaştırılsın.
🔹 Elektrik üretimi ve dağıtımında kamu yararı ön plana alınsın.
🔹 Elektrikteki yüzde 18 KDV yüzde 1’e indirilsin.
🔹 Dar gelirli, yoksul ve geliri olmayan hanelere 230 kwh elektrik ücretsiz verilsin.
🔹 Solunum cihazı ile yaşamak zorunda olan dar gelirli, hiç geliri olmayan ve çaresiz yurttaşların tükettiği elektrik bedelinin tamamı kamu tarafından karşılansın.
🔹 İthal enerjiye dayalı elektrik üretiminden kurtulmak için gerekli politikalar acilen devreye konulsun. Bunun için güneşe, rüzgara, suya ve diğer yenilenebilir yerli kaynaklara dayalı elektrik üretimine ağırlık ve önem verilsin.
🔹 Elektrik faturalarındaki enerji tüketim bedelinde gizlenen haksız bedeller iptal edilsin.
🔹 Elektrikteki kayıp ve kaçakları ortadan kaldıracak önlemler uygulamaya konulsun."