21 Eylül 2024 Cumartesi

Temelli: AKP ile birlikte Türkiye'de eğitim sistemi çöktü

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan HDP Genel Merkezi'nde bir araya geldi. Burada konuşan Temelli, "AKP ile birlikte Türkiye'de eğitim sistemi çöktü" dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, yeni eğitim öğretim yılının başlaması vesilesiyle HDP Genel Merkezi'nde bir araya geldi.
 
Temelli'ye HDP Eş Genel Başkan Yardımcıları Alican Önlü, Günay Kubilay, Sevtap Akdağ Karahanlı ve Milletvekili Serpil Kemalbay eşlik etti.
 
Aydoğan'a ise Genel Sekreter Aysun Oral, Genel Mali Sekreter Ahmet Karagöz, Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan ile Genel Tis-Hukuk Sekreteri Varol Öztorun eşlik etti.
 
Yapılan görüşmede AKP'nin eğitim alanındaki neoliberal ve gerici politikaları, cezaevindeki öğrenciler, eğitim emekçileri üzerindeki baskı, anadili eğitim hakkının gaspı gibi konular ele alındı.
 
Temelli'nin konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
 
AKP İLE BİRLİKTE TÜRKİYE'DE EĞİTİM SİSTEMİ ÇÖKTÜ
 
-Eğitim alanın son 16 yılda yaşanan bir çok sorun çözülemedi. Bu sorunlar artarak birikmektedir. Özellikle AKP iktidarı döneminde eğitim alanında ki neoliberalleşme ve eğitim alanında mezhebi yaklaşım, eğitim alanını geriletti. Eğitimdeki bu gericiliğe karşı mücadele edenler ise sınırsız şiddete maruz kaldı. Bu anlamda Türkiye'de eğitim çöktü.
 
-Türkiye'de toplamda 70 bin öğrenci cezaevlerinde tutuluyor. Bu öğrenciler haklarını talep ettiği için bugün cezaevinde. Bu kadar öğrencinin cezaevinde olması, bizlere yeni rejimin fotoğrafını tüm çıplaklığı ile gösteriyor. Bu, faşizmin kurumsallaşmasıdır, otoriter rejimin kalıcılaşması için yapılanlardır.
 
-Özellikle yerel seçimlere giderken, seçim odaklı değil ama demokrasi ve barış mücadelesi odaklı bir çalışma içerisinde, 'yerel yönetimler ve eğitim' başlıklı bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Çocuklarımızın eşitlikçi, nitelikli, kamusal bir eğitim alabilmesi; gençlerimizin özerk, demokratik bir çatı altında eğitim görebilmesi ve çalışan gençlerimizin nitelikli, insanca ücrete dayalı bir iş bulabilmesi için eğitim meselesi hakkında yerel yönetimler ekseninde 'nasıl yapmalıyız' sorusunun cevabını arıyoruz.
 
-Kürt illerine baktığımızda, burada eğitimden yoksun kalma, anadili eğitiminden yoksun kalma çok yüksek düzeyde. Anadili eğitiminden yoksun kalma, çok büyük tahribatlar yarattı ve yaratmaya devam ediyor. Anadilinde eğitimin en temel hak olduğunu ve bunun mücadelesini vereceğimizi burada bir kez daha söylüyoruz.
 
EĞİTİM MÜCADELESİ ORTAK MÜCADELEMİZDİR
 
Aydoğan ise yeni eğitim öğretim yılı vesilesiyle "Bir öğretmen dünyayı değiştirir" başlıklı bir çalışma başlattıklarını ifade ederek kampanyaya dair bilgi verdi.
 
Aydoğan, "Eğitimde onlarca sorun ile boğuşmaktayız. AKP kendi iktidarını tüm eğitim kurumlarında kendi eğitim ve bilim emekçilerini yaratma üzerinde bir hat izledi. Bunu mülakat, güvenlik meselesi ile yaptı. Makbul görmediği herkesi eğitim kurumlarından uzaklaştırdı. Buna hala çok sert şekilde devam ediyor. Kamusal, bilimsel, laik, anadilde eğitim hakkı üzerinde çok fazla hak gaspları yaşıyoruz. Ama biz eğitimde yaşanan hak gasplarına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Onun için eğitim mücadelesi hepimizin ortak meselesi olarak görüyoruz. AKP'nin gericiliğine karşı; laik, bilimsel ve anadilinde eğitim mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.