3 Ekim 2024 Perşembe

Temel: Hakikatin peşindeki gazeteciler özgürlük umududur

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününe ilişkin açıklama yaptı. Gazetecilerin yüzde 40'ının işsiz olduğuna işaret Temel, tutsak gazetecilere ve gazeteciler hakkında verilen yüksek hapis cezalarına dikkat çekti.

HDP Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde gazetecilerin yaşadığı sorunlara ve gazeteciler üzerindeki baskılara dikkat çekti.

Basın emekçilerinin sosyal ve ekonomik haklarını güvence altına alan 212 Sayılı Basın Yasasının yürürlüğe girdiği gün olan 10 Ocak'ın gelinen aşamada "Çalışan Gazeteciler Günü" olmaktan çıktığını kaydeden Temel, çalıştırılmayan, tutuklanan, gözaltına alınan, işsiz bırakılan ve hakları gasp edilen gazetecilerin mücadeleyi yükseltme gününe dönüştüğünü ifade etti.

AKP iktidarıyla birlikte gazetecilerin kırıntı düzeyinde var olan hak ve özgürlüklerinin yok edildiğini belirten Temel, "Basın emekçilerine yönelik katı bir baskı ve saldırı rejim inşa edilmiştir. Türkiye ne yazık ki dünyada basın özgürlüğü sıralamalarında en gerilerde yer almaktadır. Türkiye Gazeteciler Sendikasının (TGS) verilerine göre işsiz gazetecilerin oranı yüzde 40 civarındadır. Aynı verilere göre 128 davada 274 gazeteci yargılandı, gazetecilere toplam 226 yıl 8 ay 25 gün hapis cezası verildi. TGS verilerine göre 43, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) verilerine göre ise 62 gazeteci mesleklerini icra ettikleri için halen cezaevinde tutulmaktadır. DFG son bir yıl içinde 47 gazeteciye toplam 133 yıl, 8 ay ve 21 gün hapis cezası verildiğini belirtiyor. Hem ulusal ve hem de uluslararası raporlar Türkiye'de basına yönelik ağır saldırıların vahametini gösteriyor" dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın adeta Goebbels'in Propaganda Bakanlığı görevini üstlendiğine işaret eden Temel, gazeteciliğin evrensel ilkelerine göre hareket eden gerçek gazeteciler cezalandırıldığına, iktidar adına propaganda faaliyeti yürütenlerin ise sistem içerisinde palazlandırıldığını vurguladı. Temel, İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerde savcılarla ortak mesai harcayan, tutuklanacak muhaliflerin listelerini hazırlayıp savcıların önüne koyan gazeteci görünümlü kişilerin muhabirlikten muhbirliğe terfi ettiğini vurguladı.

Temel, "Her şeye rağmen meslek onuruna sahip çıkan, gerçekleri topluma ulaştırmaya çalışan, bu uğurda bedel ödeyen ama bir an bile geri durmayan gazeteciler var. İktidarın kuşatmasını tüm risklerine rağmen aşarak topluma yönelik saldırıları, talanı, yalanı, yoksulluğu ve yaşanan felaketleri araştıran ve halka sunan gazeteciler var. İşte hakikatin peşinde olan bu gazeteci meslektaşlarımızın varlığı Türkiye'de özgürlük ve demokrasinin umududur. Bu umudu var eden ve bütün zorluklara rağmen meslek onuruna sahip çıkan bütün gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyoruz" dedi.