22 Eylül 2024 Pazar

Tekirdağ'dan Kürdistan'a Newroz selamı

Tekirdağ'da Ergene Meydanını dolduran halk, Newrozu coşkuyla kutladı. Kutlamada, öne çıkan temel talep PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü olurken, DEM Parti Milletvekili Kamuran Tanhan, "İmralı kapılarını açın" çağrısında bulundu.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Tekirdağ'da Ergene Meydanını dolduran halk, DEM Parti flamaları ile süslenen Newroz alanında bir araya geldi. "Şimdi özgürlük zamanı", "Kürt sorununa demokratik çözüm", "Örgütlü gençlikle özgür geleceğe" pankartının asıldığı Newroz alanında Kürt halkı ulusal kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturdu. Gençler ve çocuklar ise başlarına sarı, kırmızı, yeşil örgüler taktı, DEM Parti flamaları taşıdı.

Program öncesi Newroz şarkıları eşliğinde Newroz halayına duran halk, "Bê serok jiyan nabe", "Bijî Newroz", "Newroz pîroz be" sloganları attı.

Newroz programı özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başladı.

'NEWROZ'A ÇAĞRI YENİ YAŞAMA ÇAĞRIDIR'
Newroz Tertip Komitesi Eşsözcüsü Sıddık Şahin'in açış konuşmasının ardından DEM Parti Tekirdağ İl Eşbaşkanları Songül Demir ile Suat Sarı halkı selamladı. Sarı, Newrozun Kürtler başta olmak üzere tüm Ortadoğu halkları için tarihsel bir anlama sahip olduğunu belirterek, "Newroz'a çağrı bizim için yeni yaşama çağrı ve demokrasi ile barış arayışının inşasıdır. DEM Parti olarak bizler ise bu barış ve demokrasiyi inşa etmenin teminatıyız" dedi.

BİROL: TRAKYA'DAN KÜRDİSTAN'A SELAM OLSUN
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye eşbaşkan adaylarının selamlama konuşmalarının ardından DEM Parti MYK üyesi İknur Birol söz aldı. Trakya'dan, Çorlu'dan, Kürdistan'ı, Van ve Amed Newroz alanlarını selamlayan Birol, "Bugün dört bir yandan Newroz alanlarında Newroz ateşini yakan, özgürlüğe koşan halkların sesi çınlayacak ve Kürt halkı her türlü sömürüye baskıya rağmen ayakta olduğunu bir kez daha haykıracak. Çünkü Newroz diriliş bayramıdır" dedi.

Kürt halkının dili, kültürü ve iradesiyle var olduğunu kaydeden Birol, halkın eşit, özgür ve kendi kimliğiyle bir arada yaşanabilecek demokratik mekanizmaların işlediği bir ülke talep ettiğini söyledi. Bunun için İmralı'da tecridin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Birol, "Bizlerin, söylediği söz savaş çatışma değil, diyalog müzakere sözüdür. Çünkü bizim yatırımımız insanadır, savaşa değil" diye konuştu.

TANHAN: SAVAŞ İSTEYENLER İMRALI KAPILARINI KAPATTI
DEM Parti Mardin Milletvekili Kamuran Tanhan da, çatışma politikalarının sürdüğü bir dönemde Newrozu kutladıklarını belirtti, "Literatür de 'Kürt sorunu' olarak tanımlanmasının kendisi de sorunludur. Çünkü bu ülkede sorun olan hiçbir zaman Kürtler olmamıştır. Hatırlarsanız, 2013-2015'te Türkiye'de İmralı'nın kapıları açılıp sayın Öcalan ile diyalog yolları kuruldu. İmralı kapıları açıldığı bu dönemde ülkede çatışma ve ölümler durdu. Ama savaştan beslenerek halklar arasında savaş tohumları ekmek isteyenler İmralı kapılarını kapatıp sayın Öcalan ve halklar üzerinde tecrit politikalarını devreye soktu" dedi.

'İMRALI KAPILARINI AÇIN'
İmralı'ya dönük yürütülen tecridin salt Abdullah Öcalan'la sınırlı tutulmadığını belirten Tanhan, "Bu tecrit halkları, hakların adalet, barış talebini hedef alıyor. Biz burada Çorlu Meydanı'ndan sesleniyoruz; İmralı'nın kapılarını açın ve sayın Öcalan üzerindeki tecridi sonlandırın. Sayın Öcalan mesajlarında ısrarla Kürt halkının birliği için çağrı yaparak, 'Kürt birliği sağlanırsa Kürtlerin statüsü de sağlanır' diyordu. Bugün Rojava'ya dönük saldırılar devam ederken, Kürtler bu saldırıları kabul etmiyor, Kürtler buna karşı tepkisini dile getiriyor" diye konuştu.

Tanhan, "Zaman tecridi kırma zamandır. Zaman Kürtlerin birlikteliğinin oluşması zamanıdır. Newroz pîroz be" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

NEWROZ ATEŞİ COŞKUYLA YAKILDI
Newroz programı, yapılan konuşmaların ardından Grup İsyan Ateşi ve Mihemede Serhede'nin sahne almasıyla devam etti. Daha sonra DEM Parti milletvekili Kamuran Tanhan ve parti yöneticileri Ergene Meydanı'nda Newroz ateşini yaktı. Newroz ateşinin yanmasıyla beraber alanı dolup taşıran halk, ateş etrafında halaya durdu ve "Newroz pîroz be" sloganını attı. Newroz programı çekilen halayların ardından sonlandı.

2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Halay esnasında sarı, kırmızı, yeşil puşi takan bir genç ile Tekirdağ Çerkezöy İlçe Eşbaşkanı Kadir Erkan gözaltına alındı.