3 Ekim 2024 Perşembe

Tekirdağ Hapishanesi'nde tutsağa işkence

Tekirdağ Hapishanesi'ndeki tutsak Yasin Eneç'e gardiyanlar işkence yaptı, hastaneye yalan beyanda bulunuldu, tutsağın tedavisi uzun süre engellenerek, süngerli odada tutuldu. İşkenceye tanıklık eden tutsağa ise zorla tutanak imzalatılmak istendi.

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsak edilen Yasin Eneç, 17 Aralık tarihinde gardiyanların işkencesine maruz kaldı. Eneç'in kafasında işkence sonucunda kırıklar oluştu. Eneç'in işkence görmesinin ardından hapishaneye giden İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Destina Yıldız, gardiyanların saldırısına uğrayan Eneç'in süngerli odaya konulduğunu aktardı. Eneç'in burada 3 saat tutulduktan sonra durumunun kötüleşmesi üzerine hastaneye kaldırıldığını söyleyen Yıldız, doktorların "Neden bu kadar geciktiniz" diye tepki gösterdiğini aktardı.

TEK KİŞİLİK HÜCREYE KONULDU
Eneç'i hastaneye götüren jandarmanın doktora, "Birlikte kaldığı hücre arkadaşıyla kavga etti" şeklinde yalan beyanda bulunduğunu belirten Yıldız, doktorun darp raporu hazırladığını ancak bu darp raporunun Eneç'e verilmediği bilgisini paylaştı. Eneç'in saldırı sonrasında yürüyemediğini belirten Yıldız, Eneç'in hastaneye götürüldükten sonra da tek kişilik hücreye konulduğunu söyledi.

KANLI ELBİSELERLE GÖRÜŞMEYE İZİN VERİLMEDİ
Eneç'in durumunun kötüleşmesi nedeniyle bir süre sonra hücre arkadaşının yanına götürüldüğünü aktaran Yıldız,  "Benimle görüşmeye kanlı elbiselerle gelmek istemiş. Ancak gardiyanlar ‘seni bu şekilde avukat görüşüne çıkarmayız' diyerek yeni elbiseler giymesini istemiş. Bu nedenle Yasin Eneç görüşmeye uzun bir süre gelmedi. Daha sonra sırf benle görüşmek için başka elbiseler giyip geldi" dedi.

İŞKENCE İZLERİ GÖRÜNÜR
Eneç'in görüşmeye geldiği sırada yürümekte zorlandığını gözlemlendiğini aktaran İHD Hapishanelerden Komisyonu'ndan avukat Yıldız, "Konuşurken de zorlanıyordu. Nefes alıp verdiği sırada çok yoruluyordu. Saldırı nedeniyle alnına 8 dikiş atıldığını söyledi. Ayrıca bacağında da dikiş izleri olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra kaval kemiğinin ağrıdığını ve kırık oluşmuş olabileceğini, vücudun çeşitli yerlerinde morluklar olduğunu söyledi. Ayrıca göz altı ve başında da morluklar vardı. Sol gözü çok kötü bir şekilde kanlanmıştı" diye konuştu.

Eneç'in aktarımlarını paylaşan Yıldız, saldırıyı yapan kişinin baş gardiyan olduğunu söyledi. Saldırı yapan gardiyanların Eneç'e, "Senin ve senin gibilerin yaşamaya hakkı yok" dediğini paylaşan Yıldız, "Yasin Eneç can güvenliğinin olmadığını söyledi. Ayrıca bu cezaevinden sevk olmak istiyor. Bu hakkı karşılanmıyor. Yasin Eneç, ‘Sonunda ölüm de olsa ben buradan gitmek istiyorum' dedi" diye aktardı.

HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI
Yıldız, hapishane idaresinin Eneç'in darp edilmesine tanıklık eden bir tutukluya zorla tutanak imzalatmak istediğini de paylaştı. Yıldız, "Saldırıyı gören bu kişi imzalamayı kabul etmemiş. Tutanak ile olanlar birbirinden farklı olduğu için tutuklu ‘vicdanım böyle bir şeyi kabul etmiyor' dediğini aktardı. Bunun yanı sıra Eneç'in bu kişi ile şu anda hücrede kaldığını ve karantina bahanesiyle görüşe çıkarılmadığını ifade eden Yıldız, "Darp olayı ardından Eneç hakkında 4 disiplin soruşturması açılmış" dedi.

DİLEKÇELERE EL KONULDU
Yıldız, Eneç'in Adalet Bakanlığı'na, savcılık ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na yazdığı dilekçelere de el konulduğu bilgisini verdiğini aktardı.

Yıldız, Eneç'in anlatımları üzerinden ihbar sıfatıyla suç duyurusunda bulunacağını söyledi.