2 Ekim 2024 Çarşamba

Tekirdağ Hapishanesi önünde açıklama

Kürdistan'dan gelen ailele Tekirdağ'da tutsak olan yakınlarını ziyaret ettikten sonra HDP Milletvekili Ersoy ile hapishane önünde açıklama yaptı. Anne Yıldırım, hasta olan oğlunu ziyaret ettiğini kaydetti ve "Devlet hasta tutukluları serbest bıraksın, derdimiz budur" dedi. 

Tekirdağ Hapishanesi'nde açlık grevinde bulunan yakınları için Kürdistan'dan gelen aileler, hapishane önünde bir araya gelerek açıklama gerçekleştirdi. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi ( HDP) Milletvekili Oya Ersoy da destek verdi. Yakınlarının görüşünden çıkan aileler, açlık grevine dikkat çekti.

ERSOY: BURADA BİR ÖLÜM, BİR İNTİHARA TEŞEBBÜS GERÇEKLEŞTİ
HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, yaşanan hak ihlalleri için hapishane önüne ailelerle birlikte geldiklerini belirterek, "Son 1-2 ayda burada bir ölüm gerçekleşti. Bir tane de intihara teşebbüs gerçekleşti. Gardiyanlar tarafından darp edilip hastanelik olan bir hasta mahpus var" dedi. Ailelerin, tutsakların ve vekillerin, hapishane idaresiyle görüşme taleplerinin reddedildiğini hatırlatan Ersoy, "Burada şu an 12 mahpus süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine girmiş durumda. Tek bir talepleri var; cezaevi idaresinden, görüşmek ve bu sorunu halletmek. Mahpusların talepleri tamamen cezaevinde yaşama koşulları ve kendilerine insanca muamele edilmesine dair taleplerdir. Bir muhatap arıyorlar. Cezaevi idaresinin, Adalet Bakanlığının görevi buradaki mahpusların can güvenliğini sağlamaktır. Ciddi anlamda taciz, işkence ve zorla alıkonulma gibi uygulamalar var" diye belirtti.

Adalet Bakanlığının hapishaneye koyduğu her bir kişinin can güvenliğinden sorumlu olduğunu ifade eden Ersoy, "Şu an Türkiye cezaevlerinde ciddi anlamda hasta mahpus var ve neredeyse her hafta bir hasta mahpusun ölümü ile karşılaşıyoruz. Bu ölümleri durdurmak tamamen devletin görevidir" dedi.

ANNE YILDIRIM: HASTA TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILSIN, DERDİMİZ BU
Tutsak olan Mehmet Yıldırım'ın annesi  Aslıhan Yıldırım da, oğlunun 17 yıldır hapishanede olduğunu belirterek, "4 sefer ameliyat oldu. Devlet bu duruma bir el atsın. Ben hasta halimle onu görmeye geldim. Devlet hasta tutukluları serbest bıraksın. Bizim derdimiz budur. Annelerin hasreti bitsin" ifadelerini kullandı.