22 Eylül 2024 Pazar

Tedavisi İstanbul'da olan hasta tutsak Odabaş ölüme sürükleniyor

Ankara'ya sürgün edilen ancak tedavisi İstanbul'da süren ağır hasta tutsak Eren Odabaş'ın durumuna dikkat çeken Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Odabaş'ın İstanbul'a sevkinin yapılarak, tedavisi önündeki engelin derhal kaldırılmasını istedi.  

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, bu hafta ağır  hasta tutsak İsmet Çardak için bir araya geldi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açıldı. 

Bu hafta Sincan 1 Nolu Hapishanesinde tutulan ağır hastalardan Eren Odabaşı'n durumunun aktarıldığı eylemde, "Eren Odabaş 9 Şubat 2024'te tutuklanarak Marmara Kapalı Hapishanesine konulmuş daha sonrasında da kendi isteği dışında Sincan 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesine sürgün edildi" denildi. 

'KİTLE BÜYÜMEYE DEVAM ETTİ'
2018 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesinde desmoid tümörü teşhisi konduğunu, teşhis sonrasında ameliyat edilen Odabaş'ın ameliyattan sonraki rutin kontrolleri esnasında kitlenin nüksettiğinin ortaya çıktığı belirtilen açıklama şöyle devam etti: "Bu teşhisten sonra da onkoloji bölmünde tedavisine devam edildi. Nexavar adlı ilacı kullanmaya başladı ancak bu ilaç kalbine etki ederek qt uzamasına bağlı olarak nabzı 26'lara kadar düşmüştür. Bu ilaç kesildikten sonra farklı iki ilaç kullanımına başlanmıştır. Bu iki ilacın kullanımına rağmen kitle büyümeye devam edince onkoloji ve kardiyoloji yakın takibinde olmak üzere kesilen nexavar adlı ilacın kullanımına tekrar karar verildi. 

'TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANE İSTANBUL'DA KENDİSİ ANKARA'DA TUTSAK'
"Ancak tutuklandıktan sonra ilaca da başlayamamış ve kontrollere de gidememiştir. Marmara Hapishanesine ilk geldiği zaman Çapa Tıp Fakültesi tarafından verilen durum bildirir raporunda, 'kontrol süresinin geldiği, görüntüleme zamanının geldiği ve özellikle yakın takipli olması gerektiği' belirtilmiştir. Ancak bu yazıya rağmen Sincan'a getirilmiştir. Altı yıl tedavi gördüğü hastanenin İstanbul'da olmasına rağmen Ankara'da olması sağlık hakkının ihlali demektir. Ayrıca tutuklu olmasına rağmen Yüksek Güvenlikli Hapishanede olmamasından dolayı da kitlenin bulunduğu bacağında ağrılar oluşmaya başlamıştır.

'TEDAVİSİ İÇİN İSTANBUL'A SEVK TALEBİ KABUL EDİLMEDİ'
"Tedavisinin ve yakın takibinin devam edebilmesi için İstanbul'a tekrar sevk istemiş olmasına rağmen bu talebi henüz gerçekleşmemiştir. Eren Odabaşı'n bir an önce Çapa Tıp Fakültesindeki tedavisinin devam edebilmesi için sevk edilmesi gerekmektedir. Bu süreç içerisinde de gerekli raporların alınarak tahliye edilip, dışarıda sağlıklı koşullarda tedavisi sağlanmalıdır."