21 Eylül 2024 Cumartesi

TDİ, Süvarioğulları'nın karar duruşmasına çağrı yaptı

TDİ, 1994 yılından beri tutsak olan Umut Fırat Süvarioğulları için basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada hukuksuzca neredeyse 25 yıldır hapishanede tutuldukğuna dikkat çekilirken, 19 Ekim cuma günü görülecek karar duruşmasına çağrı yapıldı.
Tutsaklarla Dayanışma İnsiyatifi (TDİ), 1994 yılında gözaltına alınarak tutuklanan Meydan Gazetesi yazarı Umut Fırat Süvarioğulları için İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde basın açıklaması gerçekleştirdi.
 
Açıklamada TDİ adına konuşan Emrah Topaloğlu, "Daha önceki duruşmada tahliye beklentimiz vardı ama olmadı. Benzer örnekler çok fazla, çok basit nedenlerle onlarca yıl ceza alan arkadaşlarımız var. Var olan yasalara, yönetmeliklere hiçbir şekilde uyulmuyor. Biz yargılama adaleti istiyoruz" dedi.
 
Süvarioğulları'nın Avukatı Gökhan Soysal ise "Umut Fırat bir yol kontrolünde alınmış. Birkaç gün neyle suçlandığı söylenmeyerek gözaltına tutulmuş. İşkenceye maruz kalmış. Umut'un ifadesini alan polislerin bazıları gözaltında kayıpların failleri olduğu yargı tarafından tescillenmiş. Umut'a yanında avukatı olmadan, tehditle ifade verdirtmişler. Umut Fırat'ı ele geçirilen Kürtçe kitaplar ve kasetlerle suçluyorlar ama Umut Fırat Kürtçe bile bilmiyor. AİHM'e dosyayı gördükten sonra adil yargılanmadığı belirtildi ve yeniden yargılandı. Cuma günü de karar duruşması görülecek.
 
TEHDİTLE İFADE VERDİRTTİLER
 
Basın açıklamasını okuyan Vahap Güler, kimler tarafından gerçekleştirildiği bilinmeyen araç yakma, duvarlar slogan yazma ve bildiri dağırma gibi 'suç'lar sebebiyle, çeyrek yüzyıldır çeşitli hapishanelerde tutulduğunu belirtti. Güler, "24 yıldan fazla bir süre önce yaşadığı ilçede gerçekleşen çeşitli eylemlerden sorumlu tutulmuştur. Savcılığa çıkarılmadan önce polisler tarafından kendi istedikleri yönünde ifade vermediği takdirde tekrar emniyete götürülerek kendisine yapılan işkenceye devam edileceği yönünde tehdit edildi." dedi.
 
Süvarioğulları'nın İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından 'vatan topraklarında toprak bölmeye yönelik olarak eylem gerçekleştirmek' suçlamasından müebbet hapis cezasına çarpıldığını aktaran Güler, Süvarioğulları'nın Cuma günü Söke Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek mahkemesini hatırlatarak, Süvarioğulları hakkındaki nihai kararın açıklanacağını söyledi. Güler sözlerini Süvarioğulları'nın davasına çağrı yaparak bitirdi.