3 Ekim 2024 Perşembe

TDB: Usulsüz yatay geçişlere son verilsin

Türk Diş Hekimleri Birliği, YÖK'ün usulsüz gerçekleştirdiği yatay geçişlere dikkat çekerek emek hırsızlığına son verilmesi çağrısı yaptı.

Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), YÖK'ün usulsüz olarak gerçekleştirdiği yatay geçişlere dikkat çekerek emek hırsızlığına son verilmesi çağrısında bulundu.

TDB, yaptığı yazılı açıklama ile birlikte Covid-19 salgını nedeniyle öğrencilere bölümler arası yatay geçiş hakkı tanınırken bu uygulamanın dışında tutulan ve başarı sıralaması şartı bulunan Tıp ve Diş Hekimliği Bölümlerine de kayıt yaptırıldığına dikkat çekti.

'YATAY GEÇİŞTE USULSÜZLÜKLER'
Öğrencilerin yatay geçiş hakkında usulsüzlüklerin olduğunu açıklayan TDB, "Bu kapsamda yükseköğretime girişte başarı sıralaması şartı bulunan tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, öğretmenlik, mühendislik ve mimarlık programları dışında tutmasına rağmen, usulsüz olarak tıp ve diş hekimliği fakültelerine de kayıt yaptırıldığı belirlenmiştir. Bu etik ve kanuni olmayan durum, sayın YÖK Başkanı'nın mahkemelerin 'kazanılmış hak' kararları mazeretine sığınarak bir şey yapamadıkları açıklamalarıyla da doğrulanmıştır" ifadelerini kullandı.

'SORUMLULUK MAKAMININ İFADE EDEMEYECEĞİ SORUMSUZLUK'
YÖK Başkanı'nın 'Üniversitelere verdiğimiz o yetkide bir kısıtlamaya yeniden gitme durumumuz söz konusu oldu, uyarı yazdık, ettik ama üniversitelerin yürüttüğü bir işlem. Gelenlere ne yapacaksınız' açıklamalarını da "Sorumluluk makamının ifade edemeyeceği sorumsuzluk" olarak niteleyen TDB, hukuka aykırı bu düzenlemenin eşitsizliğe yol açacağını ifade etti.

'DAHA YOLUN BAŞINDA EMEK HIRSIZLIĞINI GÖSTEREN YÖNETİCİLER'
Bir an önce bu kanunsuzluğa son verilerek uygulama dışına çıkanlardan hesap sorulması çağrısında bulunan TDB, "Yatay geçişler iptal edilmelidir. Ülkenin geleceğini teslim edeceğimiz gençlere henüz daha yolun başında, bu tür haksızlıkları, etik dışı davranışları, adaletsizliği, emek hırsızlığını olağanmış gibi gösterip uygulayan yöneticiler, depremde yıkılan binalardan sorumlu tutulan müteahhitler gibi hukuk önünde ve ayrıca malpraktisle mağdur olacak diş hekimlerinin ve hastaların vicdanlarında da mahkûm olacaklarını unutulmamalıdırlar" ifadelerini kullandı.