20 Eylül 2024 Cuma

Taşdemir: 3 Ağustos Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü ilan edilsin

Ezidi soykırımının yıl dönümü nedneiyle basın toplantısı düzenleyen HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan Taşdemir, "3 Ağustos Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü" ilan edilsin talebini yineledi.
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan Taşdemir, partisinin genel merkez binasında, "3 Ağustos Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü"ne ilişkin basın toplantısı düzenledi.
 
10 Ekim Ankara katliamına değinen Taşdemir, "IŞİD barış mitingine saldırmamıştır, bilakis IŞİD üzerinden bir saldırı yaptırılmıştır" diyerek katliamda yaşamını yitirenleri anarak basın toplantısına başladı.
 
"IŞİD karanlığının bu coğrafyaya getirdiği kötülük sadece barış mitingine saldırı değil kadim halklardan Êzidî halkına yönelik soykırım saldırılarında görmek mümkündür. Êzidî halkının 73. fermanını da IŞİD barbarları yazdı. 4 yıl önce IŞİD çeteleri Şengal'e saldırdı ve 6 bine yakın kadın ve çocuk esir alındı, 400 bine yakın ÊzidÎ göç etmek zorunda kaldı. Hala bugün IŞİD çetelerinin elinde 3 bine yakın kadın ve çocuk bulunmaktadır" diyen Taşdemir, Ezidi soykırımının Ortadoğu'da gelişen kadın özgürlük mücadelesine karşı yapıldığını belirtti.
 
KADINLAR ÖZGÜRLEŞİNCEYE KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK
 
3 Ağustos'un 'Kadına yönelik soykırıma karşı mücadele günü' ilan edilmesi talebini yineleyen Taşdemir, "Bugün her yerde bu cins kırımını protesto eden açıklamalarda bulunacağız. Dünyanın neresinde olursa olsun şiddete uğrayan kadınlar özgürleşene kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.
 
AKP'nin mültecileri koz olarak kullandığını söyleyen Taşdemir, "Meriç’te boğulan çocuk ve kadınlar AKP’nin zulmünün resmidir. Çocukların defnedilmesine bile müsamaha gösterilmeyen bir utanç geriye kaldı" diye ifade etti.
 
KÜRTÇE DÜŞMANLIĞI DEVAM EDİYOR
 
AKP'nin kadınlara yönelik düşmanca tutumlarına da değinen Taşdemir, "DTK Eş Başkanı Leyla Güven milletvekili seçildi. seçilmeden önce süren hukuksuz rehinelik durumu bugün de devam etmektedir. Güven’e Kürtçe şarkı söylediği için 1 ay iletişim cezası verildi" diyerek yaşananların 90'lı yılları aratmadığını söyledi.
 
Taşdemir konuşmasına şöyle devam etti: "Musa Anter Kürtçe ıslık çaldığı için dönemin darbecileri tarafından yargılanmıştı, bugün Leyla Güven Kürtçe şarkı söylediği için cezalandırılıyor. Biz Kürtçe şarkı söylemeye devam ediyoruz. Bir an önce Leyla Güven özgürlüğüne kavuşmalıdır." 
 
SİSE ANA'YI HAPİSHANEDE TUTMA TALİMATI VERİLDİ
 
"Bu ülkede Kürt meselesinin, kadın meselesinin, hukuksuzluğun nasıl gerçekleştiğinin bir örneğidir Sîsê Ana. Sîsê Ana 2 yıldır cezaevinde. Daha önce cezaevinde kalamaz raporu verenler ne hikmetse bugün cezaevinde kalabileceğini hükmediyorlar. Bu kararların bir talimat ürünü olduğunu biliyoruz. Sîsê Ana nasıl bir tehlike arz ediyor, bu öfke nereden kaynaklanıyor?"
 
"Biz gücümüzü binlerce yıllık kadın mücadelesinden alıyoruz" diyen Taşdemir, "Meclis’te tekçiliğe ve ırkçılığa karşı verilen mücadeleyi sokakta yaşamın her alanında sürdürmeye devam edeceğiz. Kurumsallaşmak istenen rejimin kadın düşmanı olduğunu iyi biliyoruz bizler de kadın mücadelesinin tarihsel geçmişine inanıyoruz. Yaşamın her alanında kadın özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz" dedi.